DünyaManşet

BM: 2019’da 250 bin Suriyeli ülkesine dönebilir

0

Birleşmiş Milletler, 2019 yılında 250 bin Suriyeli sığınmacının ülkesine döneceğini tahmin ediyor. BM ayrıca sığınmacıları ağırlayan ülkelerin desteklenmesi için 5,5 milyar dolarlık bağış çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) 2019 yılında 250 bin Suriyelinin ülkesine geri döneceğini tahmin ettiğini açıkladı. BMMYK’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Amin Awad, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Bu sayı, (sığınmacıların) dönmelerini engelleyen unsurları ortadan kaldırma hızımıza göre artabilir de azalabilir de” ifadesini kullandı. Awad, sığınmacıların geri dönmelerinin önündeki en büyük engelin, kendilerine ve sahip oldukları mülklere dair resmi belgeleri elde edememeleri olduğunu belirtti.

BM yetkilisi, “Bu engellerin dışında, zorunlu askerlik çağrısına uymama ya da ordudayken saf değiştirme gibi durumlara ilişkin af konuları var” diye ekledi. Awad, sığınmacıların ülkelerine dönmesinin sağlanması için Suriye’de hem yerleşim hem de tarım alanlarındaki mayın ve patlamamış mühimmatın temizlenmesi gerektiğini de söyledi.

“Şu an genel anlamda savaş sona erdi. İdlib dâhil birkaç yer hariç. Orada da bildiğiniz üzere müzakere edilmiş bir ateşkes ve çatışmasızlık bölgesi var” açıklamasında bulunan Awad, “Suriye’deki durum düzeldikçe, sığınmacıların bir bölümü evlerine dönüyor” dedi.

BM, milyonlarca sığınmacıyı ağırlayan Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır’a mali destek sağlanması amacıyla 5,5 milyar dolar bağış toplanması gerektiğini de açıkladı. BM, “Bölgesel Mülteci ve Toparlanma Planı” kapsamında toplanması amaçlanan bağışa büyük oranda, Suriyeli sığınmacılara sağlık hizmeti, su, gıda ve eğitim desteği verilmesi için ihtiyaç olduğunu belirtti. Plan dâhilinde yapılacak yardımdan, ev sahibi ülkelerin Suriye krizinden etkilenen vatandaşları da yararlanacak. Bu kapsamda 3,9 milyon insan bulunduğu açıklandı.

.

(DW Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.