İklim KriziManşet

İklim değişikliği nedeniyle eriyen Grönland Buzulu denizlerdeki su seviyesini hızla yükseltebilir

0

İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle Grönland Buzulu giderek daha fazla eriyor.

İngiliz The Guardian gazetesinde çıkan habere göre bilim insanları denizlerde buzul erimesinden dolayı su seviyesi yükselmesinin beklenenden önce gerçekleşeceği görüşünde.

Bilim insanlarının üst düzey bilimsel çalışmaların yer aldığı Nature dergisinde yayınladıkları makalede, insanlık kaynaklı erimenin küresel ısınma ile ilgili olduğu belirtildi.

Makaleye göre Grönland Buzulu’ndaki erime sonrası okyanuslarda yükselen su oranı seviyesi, sanayileşme öncesi döneme göre yüzde 50 arttı.

Kaynak: Nature dergisi

Bilim insanları bu artışın önemli bir kısmının, küresel ısınmanın giderek yükseldiği son 20 yılda olduğunun altını çiziyor.

Bu yükselişin daha önce eşi görülmemiş bir durum olduğu ve bunun endişe verici bir gelişme olarak değerlendirilebileceği ifade ediliyor.

Bilim insanları Grönland’da ilk yüzyıla ait sıcaklık, yüzeydeki erime ve kayma kayıtlarını oluşturmak için üç farklı yerin buz çekirdeği verilerini kullandılar. 339 yıl geriye gidildiğinde, 1800’lerin ortalarında sanayi devrimiyle birlikte gerçekleşen erime nedeniyle su artışının ilk işaretine ulaşıldı. 

“Buzun politik bir gündemi yok”

Polonya’nın Katoviçe şehrinde devam eden 24. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP24) ile eşzamanlı paylaşılan verileri değerlendiren Rowan Üniversitesi’nin Başyazarı Luke Trusel, “Buzun politik bir gündemi yok. Ya büyüyor ya da eriyor. Bugün insanlar gezegeni ısıttıkça daha fazla eriyor. Buz tabakalarının devrilme noktaları var. Deniz seviyesinin yükselmesi ve geçim kaynaklarımızın ne kadar çabuk etkileneceği şimdi ne yaptığımız ve yakın gelecekte ne yapacağımıza bağlı” diyor. 

(The Guardian, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.