İklim KriziManşet

Dünyada elektriğe erişimi olmayan bir milyar kişi Yeşil İklim Fonu’ndan yoksun bırakılıyor

0

Küresel iklim değişikliği ile mücadele edilirken iklim adaletinin önemi göz ardı ediliyor.

Dünya genelinde elektriksiz hayatını sürdüren yaklaşık bir milyar kişi, hükümetlerin iklim değişikliğine uyum sağlamaları için vaat edilen iklim değişikliği parasından faydalanamıyor.

Filistinli çocuklar Gazze Şehri’nin fakir bir kesiminde yaşanan elektrik kesintisi sırasında ödevlerini yapıyorlar.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, teoride gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji tesisleri inşa etmeleri için şu an en uygun zaman.

Paris Anlaşması ile beraber iklim finansmanında en kritik organ haline gelen Yeşil İklim Fonu (GCF), gelişmekte olan ülkelere ucuz krediler ve hibeler sunan yeşil enerji finansmanını önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. İngiltere ve Japonya gibi donör ülkeler de fakir ülkelerin temiz enerjiye geçmelerine destek olmayı taahhüt etmişlerdi.

Ancak kamu parasının ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmadığı, mevcut fonlarında ulusal şebekelerin dışında yaşayan insanlar için temiz enerji sağlayamayacağı belirtiliyor.

Ocak 1991-Ağustos 2017 tarihleri arasında Küresel Çevre Fonu (GEF) yenilenebilir enerji projelerine 1,19 milyar dolar hibe etmişti. Bunun yüzde 43’ünü mikro grid sistemler, mini grid sistemler ya da santrale bağlı olmayan sistemler oluşturuyor. 

Asya Halklarının Borç ve Kalkınma Hareketi Koordinatörü Lidy Nacpil, “Sorun yeteri kadar paranın olmaması değil, siyasi irade eksikliği. Sürdürülebilir enerji söz konusu olduğunda yoksul ülkelere karşı kurumsal ön yargı var. Yenilenebilir enerjiyi kamu yararı olarak görüyoruz, hükümetlerin ve uluslararası finans kuruluşlarına demokratik yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesinde liderlik yapmak için kamu fonlarını kullanması gerektiğini söylüyoruz” diyor.

(The Guardian, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.