DünyaManşet

Brexit oylaması ertelendi

0

İngiltere’nin Brüksel ile yaptığı AB’den ayrılma anlaşmasının İngiliz parlamentosundaki oylaması ertelendi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Konseyi Brexit konusunda toplantıya çağırdı.

İngiltere Başbakanı Theresa May,  ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılması için hükümetin Brüksel ile yaptığı Brexit anlaşmasının parlamentodaki oylamasının ertelendiğini açıkladı.

Parlamentoda bir konuşma yapan May, “Eğer biz oylamayı yarın yapsaydık anlaşma önemli bir farkla reddedilecekti. Bu nedenle yarın için planlanan oylamayı erteleyeceğiz ve şu aşamada Avam Kamarası’nı bölecek bir adım atmayacağız” dedi. Oylamanın 11 Aralık Salı günü yapılması planlanıyordu.

 May, oylamanın hangi tarihe ertelendiğiyle ilgili bir bilgi paylaşmadı.

Bir anlaşmaya varılamadan 29 Mart 2019 tarihinde AB’den ayrılma ihtimali konusunda da konuşan May, bu konuda hazırlıkları artıracaklarını belirtti. May,”Anlaşma konusunda uzlaşıya varamadığımız sürece anlaşmasız bir ayrılık riski artıyor. Bu nedenle hükümet potansiyel bir sonuç için hazırlık çalışmalarını hızlandıracak” dedi. 

Hiçbir partinin çoğunlukta olmadığı parlamentoda May, Brüksel ile varılanBrexit anlaşması konusunda sadece muhalefet partilerinden değil, liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti milletvekillerinin bazılarından da destek bulamıyor.

 Tusk: Yeni bir anlaşma müzakere edilmeyecek

May’ın açıklamasından birkaç saat sonra Twitter üzerinden paylaşım yapan AB Konseyi Başkanı Tusk, Brexit anlaşmasının yeniden müzakere edilmeyeceğini belirtti. Tusk, “#Brexit konusunda #ABKonseyi’ni Perşembe günü toplantıya çağırmaya karar verdim (50’nci madde). Anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceğiz, buna (İrlanda sınırı konusu da) dahil, ancak anlaşmanın İngiltere’de meclisten nasıl geçirilebileceği konusunu tartışmaya hazırız. Zaman daralırken, bir anlaşmaya varılamaması senaryosu karşısındaki hazırlık durumumuzu da tartışacağız” dedi.

 Brexit anlaşması, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda arasına Brexit’in ardındanfiziki sınır girmemesi için formüle edilen ve “backstop” olarak anılan madde nedeniyle İngiltere’de eleştiriliyor. Söz konusu madde uyarınca İngiltere AB’den çıkmış ve AB kuralları konusunda söz hakkını yitirmiş olmasına rağmen kalıcı ticaret anlaşmaları oluşturulana kadar AB’nin gümrük kurallarına tabi olacak.

Deutsche Welle

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.