İklim KriziManşet

Küresel yatırımcılar Polonya’da hükümetlere seslendi: Paris’te hedeflenen emisyon azaltımları için katkı beyanlarını netleştirin

0

Polonya’nın Katowice kentinde devam eden BM İklim Zirvesi’nde bugün (10 Aralık Pazartesi) küresel yatırımcılar hükümetlere iklim değişikliğine karşı iklim eylemlerini güçlendirmeleri çağrısında bulundu. Toplam 32 trilyon ABD doları değerinde varlık yöneten 415 yatırımcı, Hükümetlere Yönelik İklim Değişikliği Küresel Yatırımcılar Bildirisi’ne imza attı.

Polonya’daki Birleşmiş Milletler COP24 küresel iklim değişikliği toplantısı ikinci haftasına girerken küresel liderlere iletilen “Küresel Yatırımcılar Bildirisi” isimli bu bildiri, yatırımcılar tarafından iklim değişikliği konusunda bugüne kadar yapılmış en büyük çağrı. Bildiri’de hükümetlerin Paris Anlaşması hedeflerini tutturmak için katkı beyanlarını (NDC) güçlendirmeleri ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi kolaylaştıracak politikaları uygulamaya geçirmeleri talep ediliyor.

Bildiride küresel liderlerin ele alması gereken üç öncelikli ana başlık şu şekilde tanımlanıyor:

  1. Paris Anlaşması hedeflerinin tutturulması
  2. Düşük karbonlu ekonomiye geçiş için yapılan özel sektör yatırımlarının hızlandırılması
  3. İklim değişikliğiyle bağlantılı finansal bildirimlerin iyileştirilmesi taahhüdü.

Liderlerle paylaşılan bilgilendirme notu da bu ana başlıkları ayrıntılarıyla ele alıyor.

Politikalar kısmına bakıldığında ise yatırımcılar hükümetlerden “kömürlü termik santrallere dayalı enerji üretiminin kademeli olarak sonlandırılmasını, “karbona anlamlı bir fiyat biçilmesini” ve fosil yakıt teşviklerinin durdurulmasını” talep ediyor.

Yatırımcılar özellikle iki konunun altını çiziyor: BM tarafından hükümetlerin taahhütleri ile Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2C derecenin oldukça altında tutma hedefini gerçekleştirmek için yapılması gerekenler arasındaki fark olarak tanımlanan “emisyon açığı” ve düşük karbon ekonomisine geçişin sağlanması.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.