İklim KriziManşet

İklim zirvesini takip etmek isteyen STK temsilcilerinin Polonya’ya girişi engellendi

0

Climate Action Network (CAN-İklim Eylem Ağı) ve ortakları, Birleşmiş Milletler İklim Müzakerelerine (COP24) katılmak için Polonya’ya gelen en az 12 sivil toplum örgütü (STK) üyesinin ülkeye giremediğini duyurdu. Yapılan açıklamada STK temsilcilerinin Polonyalı yetkililer tarafından ülkeye giriş yapmalarının engellediği ve/veya sınır dışı edildikleri ifade edildi.

350.org bu duruma karşı harekete geçilmesi için, “Polonya sivil toplumu susturmaktan vazgeç” başlıklı bir imza kampanya da başlattı. Kampanyaya 350.org resmi sitesi üzerinden katılabilirsiniz. 

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesine (COP24) katılmak için Polonya’ya gelen en az 12 STK temsilcisinin ülkeye girişine izin verilmedi. Aralarında 350.org, Greenpeace ve CAN Europe’un da bulunduğu 17 STK tarafından yapılan açıklamada STK’ların süreci endişe ile takip ettikleri belirtildi.

CAN Yöneticisi Dr. Stephan Singer konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bunların yalıtılmış örnekler olmaması son derece endişe verici ve bizler Polonya sınır yetkililerinin eylemlerini son derece ciddi bir şekilde ele alıyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Sivil toplumun tam ve etkin katılımı anlaşmada yer alıyor ve aslında, yeni bir iklim rejimine acilen geçişte katkı vermemiz bir zorunluluk”.

BM konferansının başlangıcından bu yana meydana gelen olaylara birçok sivil toplum örgütü itirazda bulundu.

350.org’un yöneticisi May Boeve ise “COP24’e katılmak için Polonya’ya gelen meslektaşlarımızın ülkeye girişlerinin reddedilmesini ve sınır dışı edilmelerini kınıyoruz. Bizim anladığımız, bu arkadaşlarımızın ülkeye girişlerinin engellenmesinin arkasında “ulusal güvenliğe tehdit” oluşturmaları gibi bir neden bulunuyor. Bu üyeler ve gönüllüler, sürdürülebilir çözümlerle kampanya yürüterek dünyanın karşı karşıya olduğu iklim kriziyle başa çıkmaya kendini adamış kişilerdir” diyor.

(Yeşil Gazete, İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.