İklim KriziManşet

İklim zirvesinde ikinci hafta: Gündem, ‘Paris Kurallar Kitabı’ ile iklim finansmanı

0

İklim Zirvesi’nde ikinci hafta bugün başlıyor. 200 ülkeden bakan ve müzakerecinin önünde, IPCC 1.5 derece raporunun vurguladığı acil duruma cevap vermek için sadece beş gün kalmış durumda. Bunun sağlanabilmesi için karar alıcıların Paris Kural Kitabı’nı bu hafta sonuna kadar bitirmeleri gerekiyor.  Liderlerin Paris Anlaşması hedefine ulaşmak konusunda kararlı olduklarını göstermeleri için Cuma günü itibari ile net ve somut kararların çıkması bekleniyor. Cumartesi günkü kapanış oturumu sırasında Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve tabii ki ABD, tüm diğer ülkelerin IPCC 1.5C Raporu’nun resmi olarak metne girmesi talebine itiraz etmişlerdi.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde özellikle Paris Kural Kitabı’nın birçok önemli unsuru bakanlara sunulacak biçimde son halini aldı. Hafta başında farklı görüşler ve pozisyonlar yüzünden 300 sayfa uzunluğunda olan bu metnin de 2/3 oranında kısalmış durumda olduğu gelen bilgiler arasında. Yine de sonuç metnin çok güçlü olmayacağına dair çekinceler mevcut. Özellikle şeffalık ve raporlaama konularında önemli noktalar halen netleşmedi.

Sarı yelekliler

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Sarı Yelekliler protestoları ise burada adil dönüşüm ve başarılı iklim eylemi için sosyal politikaların önemine dair önemli tartışmalar başlattı. Bu arada, zirveye gelen birçok sivil toplum temsilcisinin Polonya’ya alınmaması gibi olaylar, katılım hakkı ve ifade özgürlüğünün, Paris Kural Kitabı tartışmaları gibi konular da dahil olmak üzere, ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

BM tarafından yapılan açıklamada bugün, 125 bakanın zirveye katılacağı belirtildi. Listede, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bulunuyor. Bakanların, farklılaştırma, finans ve hedef yükseltme gibi zorlu başlıklarda kilit açan ve sorun çözen adımlar atmaları bekleniyor.

Zirvede öne çıkan üç kritik konu ise şöyle:

1 – Kural Kitabı

Kural Kitabı’nda kritik konular, şeffaflık, finansal raporlama (Paris Anlaşması Madde 9.5 ve 9.7) ve ülkelerin kuralları uyarlama takvimi olacak. Ayrıca genel olarak, zengin, fakir ve gelişmekte olan ülkelerin taahhütlerinin neler olacağı da tartışmaların önemli meseleleri arasında.

2 – İklim Finansmanı

Finans iklim eylemini hızlandırmanın temel konularından birini oluşturuyor. Bu başlıkta 2023 Küresel Envanter Sayımına tüm finansman takibi süreçlerinin dahil edilmesi, Yeşil İklim Fonu’nun takvimi, Adaptasyon Fonu’nun geleceği, finansal raporlama ve 2025 sonrası finans hedefleri gibi meseleler var. Bakan diyalogları sırasında ülkelerden finans konusunda duyurular da gelebilir.

3 – Hedef Yükseltme

Hedef konusu büyük bir konu. COP24’ün, durumun aciliyetine cevap vererek somut iklim eyleminde çıtayı yükseltip yükseltmeyeceği bu hafta yapılan tartışmalar ile belli olacak. Özellikle Salı ve Çarşamba günü düzenlenecek Talanoa Diyalogu’nda ülkeler yeni 2020 hedefleri ve/veya 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefleri vererek bunu yapabilirler. Ayrıca, COP sonuç kararına 1.5C raporunun girmesi de bu anlamda güçlü bir politik sinyal olabilir.

BM İklim Zirvesinin ikinci haftasının ilk gününde uluslararası gündem finans ve Kural Kitabı teknik tartışmaları olacak. Salı ve Çarşamba Talanoa Diyalogu günleri iken Perşembe ise Climate Vulnerable Forum toplanacak ve COP24 sonuçlarından ne beklediklerini açıklayacak. 

İlk Haftadan Gelişmeler

  • Almanya, Yeşil İklim Fonu’na katkısını 1.5 milyar Euro olarak iki katına çıkardı.
  • Fransa, Çin ve BM Genel Sekreteri beraber, iklim eylemini arttırmak için zirveye geldikleri ifade ettiler.
  • Katowice Çağrısı: Beş BM İklim Zirvesi eski Başkanı ülkeleri, ulusal niyet beyanlarını 2020’ye kadar hazırlamaya çağırdı.
  • Dünya Bankası 2021-2025 arasında 200 milyar dolar ile iklim eylemine yatırımlarını iki katına çıkaracağını duyurdu.
  • Beş banka (ING, BBVA, BNP Paribas, Standard Chartered and Société Générale) porfolyölerindeki kredilerin iki derece ile uyumunu denetleyeceğini taahhüt etti. Bu bankalar toplamda 2.4 Trilyon Euro krediyi yönetiyorlar.
  • Dünyanın en büyük gemicilik şirketi Maerks 2050’de sıfır emisyon dedi.
  • Küresel Karbon Projesi Raporu 2018’de fosil yakıtlar ve sanayi kaynaklı emisyonların artarak rekor kıracağını açıkladı.

.

Sarı yeleklilerden iklim hareketine dersler 

İklim zirvesini takip etmek isteyen STK temsilcilerinin Polonya’ya girişi engellendi

[Katowice’den Notlar-2] Birinci hafta biterken müzakerelerde son durum: Suudiler ve Kuveyt 3,5 derece için kararlı

.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.