COP 24Hafta SonuKöşe YazılarıManşet

Başka bir gezegen yok / There is no planet B – Dilan Baycan

0

Avustralya’nın dört bir yanında iklim için şehir parlamentolarının önünü işgal eden 5 ila 18 yaşındaki çocukların eylemini duymayan kalmadı diye tahmin ediyoruz.

30 Kasım’da gerçekleşen eylemin aktörlerinden 11 yaşındaki iklim aktivistleri Dilan Baycan ve Deniz Yazıcı ise Açık Radyo’nun hemen ardından Yeşil Gazete’ye de kendi deneyimlerini yaptıkları röportajlar üzerinden aktarmışlardı.

Dilan Baycan ve Deniz Yazıcı

Dilan, Melbourne’da katıldığı eyleme dair, annesi Ülkem Baycan aracılığı ile İngilizce bir mektup da ulaştırdı bize. Dilan’ın mektubunu hem Türkçe çevirisi hem de İngilizce orjinalinden paylaşıyoruz.

***

Türkçe

Başka bir gezegen yok

“30 Kasım Cuma günü Melbourne şehrinde düzenlenen iklim için okul kırma eylemi çok başarılı geçti, miting de olağanüstüydü. Beş ve on sekiz yaşları arasında yaklaşık 3.000 öğrenci Avustralya hükümetinin icraatlarını protesto etmek için Melbourne Eyalet Parlamentosu’nun önünde toplandı. Hükümetin icraatları nasıl yaşayacağımızı etkileyecek – bu hiç de adil değil! O güzel Set Mercan Resifi’mizi çokuluslu Adani şirketine ait bir kömür madenine kaybetme riski ile karşı karşıyayız.

Ama, ertesi gün okula gittiğimde 650 öğrenciden sadece dördünün eyleme katıldığının farkına vardım. Çoğu arkadaşımız ve öğretmenimiz bize destek veriyordu ama destek vermeyen az sayıda insan da vardı. Bir arkadaşım, “Böyle bir eylem için neden okulu kırıyorsun ki?” diye sordu.

Çünkü ben gezegenimizi önemsiyorum ve bir fark yaratabileceğimize inanıyorum. Bu konuda çok yoğun destek olduğunu da gördük. Cuma günü Avustralya’nın her yerinde eylemler yapıldı ve bazı kaynaklara göre bu eylemlere 15000’in üzerinde öğrenci katıldı.

Ama öğrenciler bununla da yetinmiyor. Dün (5 Aralık), bir grup öğrenci Başbakan’la görüşmek üzere Canberra’ya gitti ama Başbakan onlarla görüşmeyi red etti. Başbakan, hafta başında öğrencilerin okulda olması gerektiğini ve eylemlere katılmamaları gerektiğini söylemişti. Ama, iklim değişikliği şiddetli fırtınalara, şiddetli kuraklıklara ve deniz seviyesinde yükselmeye yol açtığı zaman okul diye bir şey kalmayacak. Bu doğal afetleri ölmeden atlatamama ihtimalimiz var.

Yani, Başbakanımız kendi işini yapsaydı, belki de bizim okul kırmamıza lüzum kalmazdı!”

Yeşil Gazete için çeviren: Ayşe Bereket

11 yaşındaki iklim aktivistleri Deniz ve Dilan Avustralya’dan bildiriyor!

.

.

Dilan Baycan

.

.

.

***

English

There is no planet B

“On Friday, 30th November, the school strike for climate action in the city of Melbourne was a huge success and the atmosphere at the rally was amazing. Approximately 3000 students aged between 5-18 years old gathered in front of the State Parliament to protest against the actions of the Australian government. The government’s actions will impact how we live-it is simply not fair! We are at risk of losing our beautiful Great Barrier Reef to a coalmine owned by the multinational company, Adani.

However, when I went back to school the following day we realized that only 4 people out of 650 students had attended the strike. Many of our friends and teachers were supportive but there were also a small number of people who were not. One friend said, “ Why would you skip school for such a protest?”

Well, I care about our planet and I believe we can make a difference. We saw that there is very strong support for this issue. The protests on Friday were held all over Australia and some reports say that 15,000 students took part nationally.

But students haven’t stopped yet. Yesterday (5th December) a group of students went to Canberra to meet with the Prime Minister but he refused to meet with them. Earlier in the week the Prime Minister said that students should be in school and not attend protests. However, there will be no schools when climate change causes massive storms, severe droughts and sea levels to rise. We may not be able to survive these natural disasters.

So, if our Prime Minister did his job, maybe we wouldn’t need to skip school!”

.

.

Dilan Baycan

More in COP 24

You may also like

Comments

Comments are closed.