DünyaManşet

Aquarius gemisi arama kurtarma faaliyetlerini sonlandırdı

0

2016’dan bu yana mülteci, göçmen ve sığınmacılar için denizde arama kurtarma faaliyetleri yürüten Aquarius gemisi, Avrupa’nın insanları denizde ölmeye mahkum eden uygulamaları nedeniyle arama kurtarma faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldı.

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Akdeniz’deki arama kurtarma operasyonlarında birlikte çalıştığı SOS Méditerranée ile birlikte, mülteci, göçmen ve sığınmacıların denizde hayatını kaybetmeye devam ettiği bir dönemde Aquarius’un faaliyetlerine son vermeye zorlandı.

Aquarius, uzun süredir İtalya’nın öncülüğünde yürütülen ve diğer Avrupa hükümetlerinden destek gören karalama kampanyasının bir sonucu olarak, geçtiğimiz iki ay boyunca limanda atıl bir şekilde beklemek durumunda kaldı ve denizdeki insani yardım faaliyetlerine devam edemedi. İnsanlar dünyanın en ölümcül göç rotalarından biri olan Akdeniz’i geçmek için hayatlarını tehlikeye atarken, hassas ve savunmasız durumdaki insanlara yardım ulaştıran kuruluşların faaliyetleri çeşitli iftiralarla lekelendi, yasadışı kılındı ve engellendi.

Avrupa hayat kurtarmaya çalışan kuruluşları sabote etti

Konuyla ilgili açıklama yapan MSF Genel Direktörü Nelke Manders şunları söyledi: “Bugün çok karanlık bir gün. Avrupa bugüne kadar arama kurtarma faaliyetlerini devreye sokma konusunda herhangi bir adım atmadığı gibi, hayat kurtarmaya çalışan diğer kuruluşları da bilfiil sabote etti. Aquarius’un faaliyetlerinin sona ermesi demek, denizde daha fazla insanın ölmesi demek. Bu durum ise, aslında engellenebilecek ölümlerin gözlerden ırak bir şekilde, geride hiçbir tanık kalmadan gerçekleşeceği anlamına geliyor.”

2016’nın Şubat ayında denizdeki arama kurtarma faaliyetlerine başlayan Aquarius bugüne kadar Libya, Malta ve İtalya arasındaki uluslararası sularda 30 bin kişiye yardım etti.

Aquarius’un son arama kurtarma faaliyeti, 58 kişinin denizden kurtarıldığı ve Marsilya Limanı’na ulaştırıldığı 4 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşti. MSF 2015’ten bu yana, önceki arama kurtarma gemileri Bourbon Argos, Dignity, Prudence ve Phoenix ile birlikte Akdeniz’de 80 binden fazla insana destek sundu.

Diğer sivil toplum kuruluşlarının çabalarına rağmen, halihazırda Orta Akdeniz’de faaliyet yürüten başka bir arama kurtarma gemisi bulunmuyor.

‘Mare Jonio’ mülteci kurtarma gemisi Akdeniz’e açıldı

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.