EnerjiManşet

Kömürden çıkışın önünü tıkayan bankalar açıklandı

0

Katowice’deki BM İklim Zirvesi’nde Urgewald, BankTrack ve 26 STK tarafından kamuoyuyla paylaşılan bir araştırma, planlama aşamasındaki çok sayıda yeni kömür projesini destekleyen banka ve yatırımcıların isimlerini gün ışığına çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre, finans sektörü Ocak 2016 ve Eylül 2018 arasında dünyanın en büyük 120 yeni kömürlü termik santral projesi sahibine 478 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. BankTrack İklim Kampanyası Sorumlusu Greig Aitken, “Bankalar ve yatırımcılar kömürlü termik santral işletmecilerine sağladıkları finansmanı hızlı bir şekilde durdurmadıkları takdirde, iklim kriziyle başa çıkılması imkansız olacaktır. 1,5°C derece eşiğini aşmaya şimdiden çok yaklaştık ve vaktimiz daralıyor” dedi.

Araştırmaya göre 1 Ocak 2016’dan bu yana, 235 ticari banka en büyük 120 kömürlü termik santral işletmecisine 101 milyar ABD dolarının üzerinde direkt finansman sağladı. En büyük kredi finansörleri 12,8 milyar dolar ile Mizuho Financial ve 9,9 milyar dolar ile Mitsubishi UFJ Financial isimli Japon bankaları oldu. Kömürlü santral işletmecilerinin en büyük 10 kredi finansörü listesinde ABD’den ise Citigroup (3,4 milyar ABD doları) ve Avrupa’dan HSBC (3,2 milyar ABD doları), Standard Chartered (2,2 milyar ABD doları) ile ING (1,9 milyar ABD doları) yer alıyor.

Kömürlü termik santrallere kredi finansmanı sağlayan birçok ABD, Avrupa ve Japon Bankası aynı zamanda aracılık yüklenim faaliyetlerinde de önemli ölçüde rollere sahipler. Bunlardan bazıları Citigroup (6 milyar ABD doları), HSBC (5,2 milyar ABD doları), ve Mizuho Financial (5,2 milyar ABD doları). Toplamda, termik santral proje sahiplerine akan paranın %7,5’i Avrupa bankaları, %5,2’si Japon bankaları ve %4,7’si ABD bankaları tarafından aracılık yüklenim faaliyetleri vasıtasıyla sağlanıyor.

Urgewald ve Banktrack tarafından yapılan çalışmada, yeni kömürlü termik santral projelerinin %68’sine sahip olan 120 kömürlü termik santral işletmecisine sağlanan finansman ve aracılık yüklenimi faaliyetleri ile kurumsal yatırımlar incelendi. Bu şirketlerin listesine www.coalexit.org/database adresinden erişim mümkün.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.