ManşetMedya-İnternet

Anayasa Mahkemesi: Haber sitelerine erişim engeli özgürlük ihlalidir!

0

Anayasa Mahkemesi, İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından Bianet’e ait 30 Ağustos 2006’daki “Sıcak iş ilişkileri değil taciz” başlıklı haberine verilen erişim engelini basın ve ifade özgürlüğüne aykırı buldu. AYM, dosyayı yeniden yargılaması yapılmak üzere 7. Sulh Ceza Hâkimliği’ne gönderdi.

AYM, internet yayınına erişimin engellenmesi tedbirinin ilk bakışta (prima facia) haklılık varsa örneğin başvurucunun çıplak fotoğrafı veya video görüntüsü yayınlanmışsa meşru kabul edilebileceğine dikkat çekiyor.  

Karar, internet yayını yapan haber siteleri için bir emsal olacak nitelikte. Önümüzdeki günlerde bu yönde yeni yargı kararları gelmesi kuvvetle muhtemel.

AYM’nin ‘özgürlük ihlali’ kararında özetle şöyle deniyor:

“Başvurunun bütün koşulları göz önünde tutulduğunda 5651 sayılı Kanun’un 9. maddesi uyarınca çelişmeli bir yargılama olmaksızın süresiz olarak etki gösteren tedbir mahiyetinde internete erişimin engellenmesi kararı verilmesi için gösterilen gerekçeler ilgili ve yeterli kabul edilemez. Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ve Anayasa’nın 28. maddesinde güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”

(Ahval)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.