COP 24İklim KriziManşet

BM İklim Zirvesi 200’e yakın ülkenin katılımı ile Polonya’da başladı

0

200’den fazla ülke Katowice Polonya’da eski bir kömür madeninde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi için bir araya geliyor. 2 Aralık’ta Katowice Kömür Tarihi Müzesi’nde başlayan ve iki hafta boyunca sürecek olan Zirve’nin en önemli gündem maddesinin Paris Anlaşması Kural Kitabı olması bekleniyor. 2015 yılında kabul edilen Paris Anlaşması’nın etkin bir biçimde uygulanabilmesi için son önemli dönemecin bu Kural Kitabı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, Paris Anlaşması’nın nasıl uygulanacağına dair içerecek olan bu kılavuzun, şeffaf, kapsayıcı olması ve esnek yapılar içererek ile ülkelerin sosyal ve ekonomik farklılıklarına cevap verebiliyor olması gerektiğini belirtiyorlar. Aynı zamanda, Hükümetlerin birbirine daha fazla güvenmelerini sağlayacak ölçme değerlendirme kriterlerini de karşılayabilmesi gerekiyor. Delegeler 300 sayfayı bulan teklifleri değerlendirmesi ve Paris Anlaşması’nın temel kurallarını içeren metnini ortaya çıkması için 2 hafta boyunca yoğun mesai harcayacaklar.

Bu önemli mesainin başka büyük bir kısmı ise Talanoa Diyalogu’na harcanacak. Fiji dilinde, samimiyetle ve yapıcı bir diyalog anlamına gelen Talanoa kavramının benimsenmesi ile beraber Talanoa Diyalogu adı verilen Kolaylaştırıcı Diyalog toplantıları COP24 sırasında ilk defa yapılacak. Ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede kaydettikleri ilerlemeleri ortaya koyabilmeleri için Paris Anlaşması kapsamında oluşturulan bu gözden geçirme süreci, küresel çapta atılan adımları ortaya koyarak iklim değişikliği ile mücadelenin elini yükseltmek amacı taşıyor.

Nitekim UNFCCC tarafından Zirve’nin ilk gününde yayımlanan basın bülteninde bu unsurlara vurgu yapıldı. Basın bülteni aynı zamanda 2020 öncesindeki iklim eylemini de hızlandırmanın aciliyetini belirtti.

“Kaliforniya’dan Kerala’ya, Tonga’ya ve Japonya’ya Dünya’nın her yerinde artan yıkıcı iklim afetlerinin gerçekleştiği yılın sonunda düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP24), Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın uygulama kılavuzlarına son halini vermek için toplandı.”

Türkiye ve İklim Müzakereleri

Zirve’de Türkiye de Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil ediliyor. Türkiye’nin iklim müzakereleri çerçevesinde kendine özgü bir durumu bulunuyor. Türkiye UNFCCC (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) gelişmiş ülkeler ile aynı listede (EK-1) yer alıyor. Bu listede yer alan tek gelişmekte olan ülke olan Türkiye bu durumu yüzünden kabul edilmiş özel koşullara sahip. 2004 yılında UNFCCC’yi ve 2009 yılında Kyoto’yu onaylayan Türkiye, gelişmiş ülke sınıflandırması neticesinde Yeşil İklim Fonu ve Temiz Kalkınma Mekanizması gibi desteklere mevcut durumda ulaşamadığı için Paris Anlaşması’nı onaylamıyor.

İklim Haber’in konu hakkındaki “BM İklim Müzakereleri ve Türkiye” adlı İklim Haber tarafından hazırlanan bilgi notu, bu konu hakkında yaşanan süreçleri özetliyor. BM İklim Müzakereleri ve Türkiye bilgi notunu bu bağlantı üzerinden okuyabilirsiniz. 

Yeşil Gazete, COP24’ü yerinde takip ediyor!

İklim Zirvesi’ni Yeşil Gazete her yıl olduğu gibi bu sene de yerinde takip ediyor. İklim Haber ve Toplumsal Bilgi İletişim Derneği de Katowice’den bilgi akışı sağlıyor. İklim haber bu kapsamda, haberlere ve gündeme hızlı ulaşılabilmesi için bir whatsApp bildirim kanalı da açtı.

İlgili kanala buradan üye olarak, iklim politikası ve ekonomisi hakkındaki son gelişmelere hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.

BM sitesinden günlük program

Birleşmiş Milletler resmi sitesi üzerinden de zirve’de resmi oturumlara ve müzakerelere dair günlük program anlık olarak yayınlanacak. BM günlük programını bu bağlantı üzerinden takip edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in COP 24

You may also like

Comments

Comments are closed.