Günün ManşetiHafta Sonuİklim KriziManşet

11 yaşındaki iklim aktivistleri Deniz ve Dilan Avustralya’dan bildiriyor!

0

30 Kasım Cuma günü Avustralya ve üzerinde yaşamaya çaba gösterdiğimiz gezegen için tarihi bir gün ve dönüm noktası yaşandı. 15 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in çağrısına uyarak kendi hükümetlerini iklim değişikliğine karşı çözüm alması için harekete geçirmek isteyen 5 ila 18 yaş aralığındaki binlerce öğrenci okullarını bir günlüğüne kırarak ülkenin pekçok şehrindeki parlamento binalarının önünde idi.

Eylem sırasında Açık Radyo Açık Gazete programından Ömer Madra ile Can Tonbil, Avustralya’ya bağlanıp 11 yaşındaki iklim aktivistleri Deniz Yazıcı ve Dilan Baycan ile canlı telefon bağlantısı gerçekleştirdi. (Deniz ve Dilan’ın eyleme dair aktardıkları bilgileri bu bağlantı üzerinden 30 – 55. Dakikalar arasında dinleyebilirsiniz.)

Dilan ve Deniz, Avustralya iklim eyleminde. Dilan’ın elinde tuttuğu dövizde, “B Gezegeni diye bir şey yok” yazarken, Deniz ise ABD Başkanının bir sözünü onun soyadı Trump’ı ingilizce “aptal” anlamına gelen Dumb sözcüğüne uyarlayarak şöyle demiş, ” Donald Dumb der ki, “New York’ta donarken daha fazla küresel ısınmaya ihtiyacımız var!”

Açık Gazete programının ardından Deniz’in annesi Ebru Apaydın ile sosyal medya üzerinden iletişime geçtik ve Avustralya’da binlerce çocuğun tüm ülkeyi iklime karşı ses çıkarmak için işgal ettiği tarihi güne dair tüm detayı Yeşil Gazete okurları ile paylaşmak istediğimizi ilettik.

Eylem çağrısı tüm ülkeyi kapsıyor. Tüm şehirlerdeki buluşma mekanları ise parlamento binaları önü. Çocuklar yetişkinlere, “Bizim geleceğimiz. Bizim gezegenimiz. Kontrol ise sizde” derken şu minik detayı eklemeyi de ihmal etmemiş, “Yetişkinleri de aramızda görürsek memnun oluruz!”

Ebru Apaydın’ın 30 Kasım Avustralya iklime karşı harekete geçin eylemine dair izlenimlerini; Deniz ve Dilan’ın yaşları küçük ama umutları ile inançları gezegenden büyük iklim aktivistleri ile yaptıkları röportajlar eşliğinde paylaşıyoruz:

“Avustralya ve İklim Değişikliği Eylemi

Politik hayatın pek yavaş hatta hareketsiz işlediği Avustralya’da sokaklarda pek sık eylem de, eylemci de göremezsiniz. Ama 30 Kasım’da, öğlen saatlerinde, belli başlı kentlerin parlamentolarının önünde, kent merkezlerindeki çalışanların şaşkın bakışları arasında, dünyanın başka yerlerinde görülen eylemci tipinden çok farklı bir kitle, o saatte okulda olmaları gereken 5 ile 17 yaş arasında binlerce çocuk yavaş yavaş toplanmaya başladı.

Parlamentonun önündeki eylemden haberdar olan Avustralya polisi eylemin kitleselleşeceğini tahmin etmediğinden olsa gerek, yolları bile kapatma ihtiyacı duymamıştı. Oysa kitle beklenenin epey üzerindeydi.

Deniz, 15 yaşında olduğunu ve arkadaşları ile eyleme geldiğini belirten bir iklim aktivistine, “”Başbakan öğrencilere iklim eylemine gitmeyin, eğitiminizi aksatmayın” dedi. Bu konuda düşüncen nedir?” diye soruyor
Yanıt ise hem gülümseten hem de umut aşılayan cinsten
“Bu sözü hayal kırıklığı yarattı ama ne yapabiliriz ki. Burası özgür bir ülke ve ifade özgürlüğü var”

İkinci en büyük kent Melbourne’de bu rakamın 3000’in rahatlıkla üzerinde olduğu söyleniyordu. Sydney, Brisbane ve diğer büyük kentlerde de benzer eylemler gerçekleşti ve bunlara katılımın da yoğun olduğu bilgileri geldi. Eylemin başlama saatinden çok kısa bir süre sonra Victoria parlamento binası önüne metrobüsü aratmayacak şekilde tıkış tıkış toplanan küçük eylemcilerin sığmasının imkânsız olduğu anlaşıldı herhalde ki Victoria polisi binanın önündeki yolların şeritlerinden birkaçını araç trafiğine kapatmak zorunda kaldı.

Kurallara uyması, politikaya ve politikacılara soğuk bakmasıyla bilinen Avustralyalı çocukların, başbakanın sertçe okulu asmamaları için uyarmasına rağmen eyleme geçiren şey neydi? Uçsuz bucaksız bir ülke olan Avustralya, deri kanserinin en çok görüldüğü ülkelerden birisi. Özellikle yaz aylarında her okulda ve kreşte çocuklara güneş kremi sürülür, çocuklar şapkasız bahçede oynamaya çıkartılmazlar. Denizi ve sörf yapmayı çok sevseler de, deniz kıyısında güneşlenen Avustralyalıya pek rastlayamazsınız. Ozon tabakasının delinmesinden en çok etkilenen
ülkelerden biridir Avustralya ve bunu da gündelik hayatta sıklıkla hissederler.

Dilan, Avustralya’daki iklim eylemine katılan bir aktiviste, “Seni buraya getiren nedir, hükümet ne yapmalı ve sen iklime dair dönüşüm için neler yapıyorsun?” sorusunu yöneltiyor.
İklime karşı ses vermek için buradayım, hükümet kömür madenlerini kapatmalı, petrol ve kömür yerine yenilenebilir enerjiye yönelmeli bilgisini ileten 12 yaşındaki aktivist kendisinin ise okula her gün bisikletle gidip geldiğini, ailesine de bu bilinci aşılamaya çalıştığını ifade ediyor

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Avustralya’da da hızla dönüşen tüketim alışkanlıkları, çevre kirliliği, madenlerin doğaya verdiği zararlar gibi sorunlar görülmekte. Doğayla ilişkileri belki ülkenin şanslı coğrafi koşullarından dolayı güçlü olan Avustralya’da Avrupa’dakine göre çevreci hareket nedense şimdiye kadar yeterince güçlenememiş. Oysa seller ve kuraklıklardan dolayı Avustralyalı çiftçiler ve tüketiciler de epey sorun yaşamaktalar. Ama sanıyoruz direniş kültürünün her nasılsa çok güçlü hissedilmediği bu coğrafyada, tüm bu sorunlar sıklıkla sümen altı edilmiş.

Deniz, 15 yaşındaki iklim aktivistlerine Başbakan Scott Morrison’un eyleme dair açıklamalarını soruyor
Bu bizim geleceğimiz ve burada olmaktan sorumluyuz diyen aktivistler ise başbakanın yaptığı açıklamayı talihsiz ve çok yanlış bulduklarını belirtiyorlar

İşte 30 Kasım’da ülkenin pek çok kentindeki çocuklar, ebeveynlerinin suskunluğuna, iktidardaki Liberal Parti’nin duyarsızlığına bir tepki olarak, “siz bir şey yapmayacaksanız bizim geleceğimiz için, biz yaparız o hâlde” diyerek İsveç’te 15 yaşındaki Greta Thunberg’in çağrısına yanıt vererek yaşadıkları kentlerdeki parlamento binalarının önünde yaşamakta olduğumuz küresel felakete dikkat çekmek için eylem yaptılar. O gün okula gitmediler. Bir gece önce pankartlarını hazırladılar.  Başbakanın tehditvari uyarılarına aldırmadılar. Öğlen saatlerine doğru da şen şakrak,  parlamentoların önüne doğru yola koyuldular. Hayatlarında ilk kez ellerinde pankartlarla bağıran çocuklarla karşılaşan kent merkezlerinde çalışan insanlar neler hissetmişlerdir bilemiyoruz ama eylemin ses getirdiği kesin.

Bir aktivist okulu asarak eyleme giden öğrencilere “derslerinizi aksatmayın” diyen Avustralya Başbakanına yanıt veriyor, “Aktivizmi öğreniyoruz!”

Avustralya basını eylem anından itibaren bu olaydan bahsetmeye başladı. Umuyoruz bu eylemler sürecek ve hızla sürüklendiğimiz küresel felaketten belki de bu küçük ve duyarlı eylemciler sayesinde çıkacağız.”

İklim değişikliği konusunda hareketsizliği protesto etmek için okulu kırıyorum – Greta Thunberg

Haber: Deniz Yazıcı, Dilan Baycan, Ebru Apaydın, Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.