Kültür-SanatManşet

Minimalist ressam ve heykeltraş Robert Morris öldü

0

Amerikalı heykeltraş, ressam ve sanat eleştirmeni Robert Morris 28 Kasım 2018’de hayatını kaybetti. 87 Yaşındaki sanatçının akciğer iltihabını yenemediği için öldüğü açıklandı.

Robert Morris, 1960’dan sonra sanat tarihinde karmaşık, huzursuz, çoğunlukla tartışmalı, bazen yanlış anlaşılan ve son derece önemli bir figürdü.” Jeffrey Weiss

Kansas Üniversitesi’nde Mühendislik okuduktan sonra bir süre Kansas City Institute’te çalıştı. Daha sonra Portland’daki Reed Koleji’nde felsefe eğitimi aldı ve 1951-52 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Mühendisleri Birliği ile birlikte çalıştı. 1963 yılında Hunter Koleji’nde sanat tarihine alanında yüksek lisansını tamamladı.

New York’a taşındıktan sonra sanatçı, en çok tanınan kavramsal Minimalist heykellerini yapmaya başladı. İlk kişisel sergisi 1963’te Yeşil Galeri’de düzenlendi.

Hem sanatçı hem de eleştirmen olarak, 1960’larda ve 70’lerde yaptığı çalışmaların çoğu, Minimal, Post-Minimal ve kavramsal sanat olarak adlandırılanın temeli idi, buda onun mirasının geniş kapsamlı ve değerli olduğunu gösteriyor.

Morris’in iki yeni diziden oluşan “Banners and Curses”sergisi 25 Ocak 2019’a kadar New York’ta Castelli Galeri’de sergileniyor.

Haber: Ergi İşbilen

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.