KadınManşet

BM’den cinsel taciz ve şiddet ile mücadelede tarihi adım

0

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan oluşan bir komite, hükümetleri kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti kınamaya teşvik edecek bir cinsel taciz kararı aldı.

Karar 193 üyeden oluşan Meclis’in üçüncü komitesi tarafından Pazartesi (26 Kasım) günü kabul edildi.

Bağlayıcılığı olmayan tavsiye niteliğindeki karar, devletleri, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel tacizi önlemek ve ortadan kaldırmak, yapısal nedenleri ve risk faktörlerini ele almak, mağdurları cinsel taciz dahil olmak üzere her türlü şiddet türünden korumak için etkili adımlar atmaya çağırıyor.

Devletlerden kadınları ve kız çocuklarını daha fazla sömürü, şiddet ve taviz riskine maruz bırakan ayrımcılığı ele alması, onları güçlendirmek ve korumak için gerekli önlemleri alması isteniyor.

Kararda, devletlere, tüm sektörlerdeki işverenlerin, cinsel taciz ile ilgili yasa ve yönetmeliklere uymadıkları zaman sorumlu tutulmasını sağlamak için gerekli önlemleri almaları çağrısında bulunuluyor.

Karar metninde devletlerin internet hizmet sağlayıcıları ve dijital platformlar dahil dijital teknoloji şirketlerini, dijital bağlamda şiddeti ve cinsel tacizi ortadan kaldırmak amacıyla alınacak önlemleri güçlendirmeye ve benimsemeye teşvik etmeyi çağırıyor.

Aynı zamanda devletlerin tüm kadınların insan haklarını korumaya,cinsel sağlık ve üreme haklarını korumaya çağırıyor.

Verilerle Türkiye’de erkek şiddeti

Kadına yönelik taciz ve şiddet olayları Türkiye’nin de gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Bianet’in Erkek Şiddeti Çetelesi’nin medya takibiyle belirlediği verilere göre 2018 yılının ilk 10 ayında en az 203 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.

Kadir Has Üniversitesi’nde yapılan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’na göre kadınların en büyük toplumsal sorunu şiddet. Son 3 yıldır her yıl bin 200’ün üzerinde farklı katılımcıyla yapılan algı araştırmasına göre şiddet, açık ara farkla kadınların en büyük sorunu sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 2018 yılının Ocak ve Şubat aylarında yapılan son araştırmada, katılımcıların yüzde 61’i şiddeti toplumda yaşadıkları en büyük sorun olarak gösterirken bu sayı 2016 yılında yüzde 53 olarak belirlenmişti.

21 yılda en az 601 kadın gözaltında cinsel tacize ve tecavüze uğradı

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu’nun raporuna göre ise, Türkiye’de 1997-2018 yılları arasında en az 101 kadın gözaltında tecavüze, 498 kadın da gözaltında cinsel tacize maruz kaldı.

2012 yılında yürürlüğe giren Ailenin Korunması ve KadınaKarşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca yaşamsal tehlike arz eden acil durumlarda şiddete uğrayan ya da tehdit altındaki kadın doğrudan polis, jandarma gibi kolluk kuvvetlerine başvurabiliyor. Kolluk kuvvetleri de 6284 sayılı Kanun kapsamında koruma talep eden kişinin gördüğü şiddet sonucu hayati tehlikesi bulunduğuna hükmederse,  sonradan aile mahkemeleri tarafından onaylanmak koşuluyla koruma kararı çıkartabiliyor.Ancak nüfusu 100 bini geçmeyen ilçelerde aile mahkemesi bulunmaması halinde asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla faaliyet gösterebiliyor.

Ekim 2018’de erkekler 34 kadını öldürdü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun (KCDP), ekim ayında basına ve kendilerine yapılan başvuruları derleyerek hazırladığı kadın ve çocuklara yönelik şiddet raporuna göre erkekler 34 kadını öldürdü. 
Çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.

(thenews.com.pk, Bianet, DW Türkçe, Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.