DünyaManşet

Arjantin halkı G20 zirvesi için gelen liderleri protestolar ile karşıladı

0

Dünyanın en büyük ekonomileri ve Avrupa Birliği’nden (AB) oluşan G20’nin liderleri, bugün başlayan iki günlük zirve için Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te buluştu.

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği zirveye katılacak ülkeler arasında ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan da var.

G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Arjantin’in başkenti Buenos Aires, halka iki günlüğüne başkenti terk etme çağrısı yapan hükümet ve G20 protestolarına sahne oluyor. Protestoların salı günü başladığı kaydedilirken, Mauricio Macri hükümeti liderlerin gelmeye başladığı perşembe gecesinden pazar sabahına dek zirvenin düzenlendiği bölgeyi trafiğe kapatarak devasa bir güvenlik operasyonu yürüteceğini duyurdu.

Buenos Aires’te 22 bin polis görev yapacak

Macri’nin talebi üzerine Arjantin Emniyeti, Buenos Aires’te 22 bin polis memurunu görevlendirdi. Arjantin güvenlik güçlerinin, G20 zirvesinin geçen yılki ev sahibi olan Almanya’nın Hamburg kentinde protestolarda meydana gelen tahribatın Buenos Aires’te tekrarlanmasını önlemeye çalışacağı açıklandı.

Zirvenin düzenleneceği cuma ve cumartesi günü Buenos Aires’te marketler, hükümet kurumları ve bankalar kapalı olacak. Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich, başkentin sakinlerine “Tavsiyemiz uzun hafta sonunu fırsat bilip kenti terk etmeniz” diye seslenerek şöyle devam etti:

“Perşembe günü iş çıkışı kenti terk edin, çünkü sizi çok sınayacak bir ortam olacak. Şiddetin baş göstermesi halinde derhâl çok güçlü kararlar alacağız ve çok güçlü güvenlik önlemleri yürürlüğe koyacağız.”

Salı günü sendikalar ve diğer solcu örgütlerden 50 bin gösterici ellerinde flamalarla Buenos Aires’in Don Leon Kolbowski Stadyumu’nu doldurdular.

Kürsüye gelen insan hakları savunucusu Arturo Kerrey, “G20 açlıktan ölüm ve gayrimeşruluktur. Bu açlıktan öldüren ve gayrimeşru hükümet de bu zirveye ev sahipliği yaparak buraya ticari rekabet adına dünyayı parçalamak için gelmiş ülkeler holdinginin küçük bir parçası” dedi.

Seamos Libres hareketinin lideri Marina Cardelli de konuşmasında şu vurguyu yaptı:

“Biz buraya IMF’ye, yani uluslararası yağmalama fonuna, ‘ne kadar polis, özel kuvvet, jandarma konuşlandırdığınız fark etmez’ demeye geldik. Şiddete başvuranlar kimlerdir, biz gayet iyi biliyoruz. Arjantin’de yoksulluk, yağma ve açlığın sorumlusu kimdir, hesabı kimden sorulacaktır, biz gayet iyi biliyoruz.”

Göstericiler çarşamba günü başkentin en bilinen caddesi 9 Haziran’ı trafiğe kapatıp Devlet Başkanı Macri’nin sübvansiyon kesintilerini ve diğer kemer sıkma yöntemlerini protesto etti. Perşembe de sokağa çıkan Buenos Airesliler, zirvenin toplanacağı cuma günü de protesto gösterileri düzenleyecek.

Cuma günü en büyük protesto, ‘Plaza de Mayo Hak Örgütü’nden bekleniyor. Kayıp annelerinin örgütünün başkanı Nora Cortinas planlanan protestolar için, “Yürüyüşe katılacak herkesten herhangi bir provokasyona cevap vermemelerini istiyorum. Sadece protesto etme hakkımızı kullanacağız” dedi.Arjantin’in dört yanından ve diğer ülkelerden gelecek eylemcilerin, Macri ile IMF arasında yapılan anlaşma başta olmak üzere ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman karşıtı protestolar düzenleyeceği belirtildi.

Buenos Aires’teki yürüyüşün, Constitucin semtindeki 9 Haziran Caddesi’nin başlangıcından Arjantin Kongresi’ne kadar devam edeceği aktarıldı. Protestonun yapılacağı saatlerde Kongre binası ve çevresinin araç ve yaya trafiğine kapalı olacağı kaydedildi.

Jubileo Sur-Dialogo 2000 hareketi, “Sokaklarda kimse olmasın diye büyük çaba sarf ettiler. Ama biz her halükârda yürüyeceğiz” dedi. 

(BBC Türkçe, Sputnik, Artı Gerçek)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.