Manşet

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya Hessen Barış Ödülü

0

Hessen Barış Ödülü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya verildi. Ödül töreni Almanya’nın Wiesbaden kentinde düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Fincancı, işkenceye karşı mücadele ile işkence mağdurları hakkında yaptığı çalışmalarla biliniyor.

Ödül töreninde konuşan Hessen Eyalet Meclisi Başkanı Norbert Kartmann, “Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile birlikte işkenceyi belgeleyen ve işkence mağdurlarına yardımcı olan bir kadına saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier Birleşmiş Milletler’in işkencenin araştırılması ve belgelenmesi hakkında ilk uluslararası kılavuzu olma niteliği taşıyan İstanbul Protokolü’nün hazırlanmasının Fincancı’nın çabaları sonucunda mümkün olabildiğine dikkat çekti.

Alman Protestan Kilisesi Konseyi eski Başkanı Wolfgang Huber ise konuşmasında Fincancı’nın “toplumsal sorumluluk taşıyan bir tıp için parlak bir örnek” olduğunu söyledi. Huber, Fincancı’nın “profesyonelliğini, gönüllülüğünü, cesaretini şiddeti engellemek, insan onurunu korumak ve barışı desteklemek için ortaya koyduğunu” belirtti.

Fincancı, ödüle layık görüldüğünün açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu ödülle çok onurlandım. Ama bir taraftan da çok ciddi bir mahcubiyet içindeyim. Çünkü yaptığımız işin, olması gereken işin ödüllendirilmesi, bir yandan da bu dünyada hak ihlallerinin ne kadar yaygın olduğunu ve hak ihlallerine nasıl gözlerimizi kapatmaya zorlandığımızı hatırlatıyor. Yaptığımız iş, olması gereken için ödül almak bende bir mahcubiyet yaratıyor” diye konuşmuştu.

Adını Sosyal Demokrat Partili eski bir Hessen eyalet başbakanından alan Albert Osswald Derneği tarafından 1994 yılında verilmeye başlanan Hessen Barış Ödülü, 25 bin euroluk para ödülü içeriyor. Geçen yıl Birleşmiş Milletler eski Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Carla Del Ponte, 2016 yılında da AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi  Federica Mogherini ödüle layık görülmüştü.

(Artı Gerçek)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.