İklim KriziManşet

Bolsonaro’dan ilk darbe: Brezilya 2019 iklim konferansına ev sahipliği yapmaktan vazgeçti

0

Brezilya gelecek sene Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 25. Taraflar Konferansı’na (COP25) ev sahipliği yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı. 

Brezilya Dışişleri Bakanlığı, UNFCCC’nin başı Patricia Espinosa’ya gönderdiği mektupta daha önce 2019’da Brezilya’da düzenlenmesi kararlaştırılan COP25’ten çekildiklerini bildirdi. Dışişleri gerekçe olarak hükümet değişkliği ve bütçe kısıtlarını gösterse de gerçek nedenin 2019 başında göreve başlayacak yeni devlet başkanı Jaişr Bolsnaro’nun iklim değişikliğini inkar etmesi olduğu kolaylıkla tahmin edilebiliyor.

Jair Bolsonaro

Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) adayı olarak seçimlere giren aşırı sağcı Jair Bolsonaro, 28 Ekim’de yapılan ikinci turda oyların yüzde 55,2’sini alarak Brezilya’nın yeni devlet başkanı seçilmişti. Seçim kampanyası sırasında iklim değişikliğine inanmadığını, ülkesini Paris Anlaşması’ndan çekeceğini, Çevre Bakanlığı’nı kapatacağını ve Amazon ormanlarının yok edilmesine hız vereceğini açıkça söyleyen Bolsonaro’nun 2019’da COP25’e nasıl ev sahipliği yapacağı merakla bekleniyordu. 

Dünyanın hızlı büyüyen ekonomilerden biri olan G20 üyesi Brezilya  en büyük yağmur ormanları olan Amazonlar’a sahip olduğu için iklim değişikliğiyle mücadelede özel bir önem taşıyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.