İklim KriziManşet

4. ABD Ulusal İklim Değerlendirmesi raporu: Yaşam kalitesi ve insan sağlığı tehlikede!

0

ABD, Kaliforniya’da onlarca kişinin hayatını kaybettiği yangını ve iki kasırgayı geride bırakırken, yeni açıklanan federal bir rapor, iklim değişikliğinin ülkede insan sağlığı, yaşam kalitesi ve ekonomik büyüme oranını artan biçimde tehdit edeceğinin altını çiziyor. Rapor, Başkan Donald Trump’ın görüşleriyle de çelişiyor.

Geçtiğimiz hafta ABD’de yayımlanan 4. Ulusal İklim Değerlendirmesi adlı federal rapor, küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan aşırı hava koşullarının daha da sıklaşmaya, yoğunlaşmaya ve yaygınlaşmaya başladığı uyarısında bulunuyor. Rapor, Kaliforniya’yı etkisi altına alan yangın ve Florida’yı etkisi altına alan Florence ve Michael kasırgalarından uzun zaman önce kaleme alınmıştı.

Rapor, ABD’de son birkaç yılda tahribata yol açan hava koşullarının rekor kırdığını ve 2015’ten bu yana bu hava olaylarının 400 milyar dolara mal olduğunu belirtiyor.

Raporu kaleme alan uzmanlardan biri olan Texas Teknoloji Üniversitesi’nden Katharine Hayhoe “Olacağını söylediğimiz şeylerin gerçek hayatta artık yaşandığını görüyoruz. Bir iklim bilimci olarak bu benim için gerçeküstü bir durum” diyor.

Raporun eş yazarlarından Illinois Üniversitesi’nden Donald Wuebbles da benzer sert hava koşullarının daha da güçlendiğine ve yoğunlaştığına tanık olmaya devam edileceğini ifade ediyor.

Rapora göre, yangın kaynaklı hava kirliliğinin sıcak hava dalgasıyla birleşmesi, batı yakası için gelecekte önemli bir sağlık riski oluşturuyor. Hava durumunu izleyen federal kuruluşlara göre, Kaliforniya’nın kuzeyinde etkili olan yangın sırasında hava kalitesi tehlikeli boyutlara ulaştı.

Raporu hazırlayan uzmanlardan Washington Üniversitesi kamu sağlığı profesörü Kristie Ebi, “Batı yakasının, gittikçe sıklaşan bu durumları nasıl yöneteceği konusunda çok ciddi endişe var” derken, küresel ısınmanın halihazırda insan sağlığına zarar verdiği, bundan sonra durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunuyor.

Rapor, zorunlu olarak her birkaç yılda bir hazırlanıyor ve daha önce yapılan yüzlerce araştırmaya dayanıyor. Söz konusu rapor kömür, petrol ve doğalgaz kullanımı kaynaklı küresel ısınmanın ABD’nin her bölgesine nasıl zarar verdiğini ve bunun ekonomik anlamda enerji ve tarım gibi farklı sektörleri nasıl etkilediğini ayrıntılı şekilde ele alıyor.

Raporda iklim değişikliğinin yaşadığımız çevreyi ve yaşama biçimimizi değiştirdiği, insan sağlığı ve yaşam kalitesinde zorlukları beraberinde getirdiği konusunda uyarıda bulunuluyor. Hava kirliliğinin kötüleşmesiyle kalp ve akciğer sorunlarının yaşanması, sıcak hava dalgalarında can kayıplarının artması ve alerji vakalarının çoğalması bu etkiler arasında sayılıyor.

(VOA, BBC, İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.