Günün Manşetiİklim KriziManşet

İklim krizine karşı okul grevleri Berlin’de: Kömür terkedilmeden derse girmek yok!

0

İsveç’te Greta Thunberg’in başlattığı iklim değişikliğiyle mücadele için okul grevi yayılmaya devam ediyor. Berlin’de Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı önünde toplanan öğrenciler “Okula vakit var, iklim değişikliğini durdurmak için yok” diyor.

Bianet’den Pınar Tarcan’ın haberine göre “Kömürden Çıkış Komisyonu” oybirliği ile Almanya’nın iklim hedefleri doğrultusunda adil bir çıkış planı için hala somut adım beklenirken,
İsveç’te okul grevine çıkarak tek başına bir farkındalık başlatan ve tüm dünyada giderek yayılan iklim eylemlerine öncülük eden Greta Thunberg’in eylem zinciri Almanya’ya sıçradı.

Başkent Berlin’de yüzlerce öğrenci bugün okulu grevine çıktı ve Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı (BMWi) önünde bir araya geldi. Saat 08:00’da başlayan eylem iklimle mücadele konusunda aktif örgütlerin gençlik kolları tarafından düzenlendi.

BUNDjugend (Almanya Çevre ve Doğayı Koruma Birliği), Naturfreundejugend, NAJU (Doğanın Korunması İçin Gençlik Hareketi) ve WWF Jugend (Doğal Hayatı Koruma Vakfı Gençlik Kolu) organizasyonuyla gerçekleşen eyleme Greenpeace Almanya da destek verdi.

BUNDjugend üyesi ve Politik Bilinler öğrencisi Maria (19), “Pazartesi sabahı 08:00’de okula gitmek yerine Ekonomi ve Enerji Bakanlığı önünde toplanmamızın çok temel bir amacı var, hükümetin artık kömürden çıkmasını talep etmek” dedi ve şunları söyledi:

“Nükleer enerji ve fosil yakıtlardan tamamen çıkılmasını istiyoruz. Çünkü geleceğimizi ancak yenilenebilir enerjiyle mümkün görüyoruz. Bu eylem İsveç’te Greta’nın başlattığı eylemler serisinin bir nevi kopyası.

“Diyoruz ki okula, üniversiteye gitmek için vakit var ama iklim değişikliğini durdurmak için vakit kalmadı.”

Greta’nın başlattığı hareket dünyanın çeşitli kentlerinde okul grevleriyle sürerken, İngiltere’de başlayan “Extinction Rebellion” (Yokoluş İsyanı) hareketi de yolları kesip protestolar düzenleyerek eylemlerini yaygınlaştırıyor. 

(Bianet)


You may also like

Comments

Comments are closed.