DünyaManşet

Rusya, Ukrayna Donanması’na ait gemilere el koydu

0

Rusya, Kırım Körfezi’nde Ukrayna Donanması’na ait bir gemiye ateş açarken, iki ülke arasındaki gerilimdeki büyük artışta üç Ukrayna gemisine de el koydu. İki gambot (silahlı küçük tekne) ve bir römorkor Rus güçleri tarafından ele geçirildi. Ukraynalı gemi mürettebatından bazılarının yaralandığı bildirildi.

Her iki ülke olay nedeniyle birbirini suçlarken, Ukraynalı Milletvekilleri bugün sıkıyönetim uygulamasına geçmeyi oylayacak. Kriz, Rusya’nın Ukrayna gemilerini yasa dışı bir şekilde karasularına girmekle suçlamasıyla başladı. Ruslar, iki ülkenin paylaştığı Azov Denizi’ne tek geçiş noktası olan Kerch Boğazı’nın altındaki köprüyü, bir tanker koyarak bloke etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin toplantısı sırasında, Rusya’nın yaptıklarını “nedensiz ve çılgınca” diye niteledi.

Ukrayna’dan misilleme iddiası

Rusya’nın savaş gemisini vurmasının ardından Ukrayna’nın, Rusya yanlıları tarafından işgal edilen Donetsk kentindeki sivil yerleşimleri ateş altına aldığı iddia edildi.

Tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeki sivil yerleşimlerin Ukrayna ordusu tarafından yoğun ateş altına alındığı belirtiliyor. Saldırı yaklaşık 23:00’da başladı ve saldırıda ağır toplar dahil çeşitli silahlar kullanılıyor.

 

(BBC Türkçe, Sputnik, Artı Gerçek)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.