İklim KriziManşet

Kuzey Kaliforniya yangınlarında son durum: 83 ölü, 563 kişi ise kayıp

0

Kuzey Kaliforniya yangınları on beşinci gününe girerken ölü sayısı 83’e çıktı. Kaliforniya eyaletinin kuzeyinde, San Francisco’nun kuzeybatısında Butte County’de 8 Kasım’da başlayan Camp yangınında ölü sayısı 83’e çıktı. Kayıp kişi sayısı ise 563 olarak açıklandı.

Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma Dairesi Cal Fire’ın son güncellemesine göre, 620 kilometrekarelik bir alana yayılan yangının yüzde 85’i kontrol altına alınabildi. Camp yangınında 13 bin 503 ev, 514 ticari yapı ve 4 bin 404 yapı yandı. 26 bin nüfuslu Paradise kasabasını tamamıyla yok eden Camp yangını, Kaliforniya tarihindeki en ölümcül yangın olarak kayda geçti.

Cumartesi gününe kadar devam etmesi beklenen yağışların ise bölgede çalışan 2 binin üzerindeki itfaiye personelinin işini kolaylaştırması beklenirken, ceset arama çalışmalarını zorlaştırabileceği söyleniyor. Yangının tamamıyla söndürülmesinin ay sonunu bulabileceği ifade ediliyor.

Kaliforniya eyaletinin güneyinde Los Angeles ve Ventura County’de yine 8 Kasım’da başlayan Woosley yangını ise tamamen kontrol altına alınabildi. 392 kilometrekareyi etkisi altına alan Woosley yangınında 3 kişi öldü, 3 itfaiye personeli yaralandı. Malibu ve Calabasas gibi Hollywood yıldızlarının yaşadığı bölgelere de ilerleyen yangında, 1500 yapı yandı, 341 yapı zarar gördü.

Camp ve Woosley yangınlarında şu ana kadar toplam 86 kişi öldü.

Yangınların nedenleri araştırılmaya devam ederken, geçen hafta Kuzey Kaliforniya’ya elektrik tedarik eden PG&E maddi tazminat davaları açılmaya başlanmış ve şirketin hisse senetleri son 15 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Kaliforniya Valisi Jerry Brown, Los Los Angeles İtfaiye Şefi Daryl Osby ve Penn State Üniversitesi Atmosferik Bilimler Profesörü Michael Mann iklim değişikliğinin yangınların sıklığı ve şiddetini arttırdığına dair açıklamalarda bulundu. Bölgede, 1970’lerden bu yana, iklim değişikliğine bağlı olarak havaların ısınmasıyla birlikte kuraklığın arttığı ve yangın mevsiminin uzadığı belirtiliyor. Kaliforniya eyaletindeki en büyük 20 yangının 15’i ise son 18 yılda yaşandı.

Kuzey Kaliforniya yangınlarında can kaybı artmaya devam ediyor: 63 ölü, 631 kişi kayıp

Ölümcül yangınlarla mücadele eden Kaliforniya’da can kaybı artıyor

 

(Yeşil Gazete, Cal Fire, NPR)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.