Kültür-SanatManşet

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın kazananları belli oldu

0

Şiddet ve ayrımcılığın evrensel ve etik normları tehdit ettiği, hoş görü duygusunun her zamankinden daha çok önem kazandığı günümüz dünyasında, karikatürün, hoşgörü ve sağduyuya dayalı, farklı düşünce ve inançlara açık bir toplumun temel yapı taşları arasında yer aldığı fikrinden hareketle düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından karikatürleri ve karikatüristleri özgür bir düşünce platformunda 35’inci kez buluşturan “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması” sonuçlandı.

1983 yılından itibaren düzenlenen, dünya gündemine ışık tutan eserlerin yarıştığı yarışmaya bugüne dek 137 ülkeden 8.800’ü aşkın sanatçının 85 bin eserle katıldı. Otoritelerce “karikatür dünyasının Oscar’ı” olarak nitelendirilen serbest konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 35’incisine, 64 ülkeden 623 sanatçı 2.143 karikatürle katıldı.

Ön elemeden geçen 42 ülkeden 139 sanatçının 177 karikatürü, başkanlığını Latif Demirci’nin yaptığı, Ercan Akyol (Türkiye), Xavier Bonilla (Ekvator), Angel Boligan Corbo (Küba), Piyale Madra (Türkiye), Rasha Mahdi (Mısır), The Surreal McCoy (İngiltere), Tan Oral (Türkiye) ve Ann Telnaes (ABD) yer aldığı Uluslararası Seçici Kurul tarafından değerlendirildi.

35. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Kazananları

Seçici Kurul, bu seneki yarışmada iki çalışmayı birinciliğe layık gördü. Dokhshid Ghodratipour (İran) ve Jugoslav Vlahovic (Sırbistan) birinciliği paylaşırken, ikinci Shahrokh Heidari (İran), üçüncü ise Krzysztof Grzondziel (Polonya) oldu.

Dokhshid Ghodratıpour, İran, Birincilik Ödülü, 2018

Seçici Kurul ayrıca; Turan Aksoy (Türkiye), Pavel Constantin (Romanya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Konstantin Kazanchev (Ukrayna), Silvano Mello (Brezilya), Roman Peshkov (Rusya), Sajad Rafeei (İran), Nicos Terzis (İsveç), 2 ödül olmak üzere Didie Sri Widiyanto (Endonezya), Kürşat Zaman’ı (Türkiye) Başarı Ödülü’ne değer gördü.

Turan Aksoy, Türkiye, Başarı Ödülü, 2018

Roman Peskhov, Rusya Federasyonu, Başarı Ödülü, 2018

Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılar 8.000’er ABD doları, ikincilik ödülü kazanan sanatçı 5.000 ABD doları ve üçüncülük ödülü kazanan sanatçı 3.500 ABD doları ile ödüllendirilecek. Başarı Ödülü kazanan 10 sanatçı ise 500 ABD dolarının sahibi olacak.

“Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” Özel Ödülü

Tüm çalışmalarında kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularına özel vurgu yapan Aydın Doğan Vakfı’nın düzenlediği yarışmada, bu yıl yine “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” teması altında özel ödül verildi.

Özel Ödülün sahibi, Fransa’dan Bernard Bouton oldu.

Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları 27 Kasım 2018, Salı günü 18.00’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Osman Hamdi Bey Salonu’nda düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Ödül töreni öncesinde saat 16.00’da ödüllü karikatüristler, Yaratıcı Çocuklar Derneği’nden genç çizerlerle atölye çalışmasında bir araya gelecek.

Yarışmada ödül kazanan karikatürler 30 Haziran- 6 Temmuz 2018 tarihleri arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

Ödül alan karikatürlere buradan ulaşabilirsiniz:

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.