Hayvan HaklarıManşet

Sahile vuran balinanın midesinden çıkan plastikler: 115 bardak, 4 şişe, 25 poşet

0

Endonezya’da bir ulusal parkın sahiline vuran ölü bir ispermesçet balinasının midesinden, ağırlığı 6 kilogramı bulan 1000 parça plastik atık çıktı. Bu atıklar arasında plastik bardaklar (115 parça, 750 gr), plastik poşet (25 parça 260 gr), plastik şişe (4 parça 150 gr), sert plastik (19 parça 140 gr), terlik (2 parça 270 gr) ve plastik ip parçaları (3,26 kg) bulunuyor.

Kaşalot, sperm balinası ve amber balığı olarak da bilinen 9,5 metre uzunluğundaki memeli hayvanın ölüsünün Kapota adasındaki Wakatobi Ulusal Parkı sahiline vurduğu Pazartesi Jakarta Post tarafından bildirilmişti. Balinanın midesinden çıkanların fotoğrafını Twitter’dan paylaşan WWF Endonezya’nın Deniz Canlıları Koruma Koordinatörü Dwi Suprapti, AP’ye yaptığı açıklamada “Balinanın ölüm nedenini belirleyemesek de, içinden çıkanlar endişe verici,” dedi.

Denizlerdeki plastik kirliliği her yıl yüzbinlerce deniz canlısının ölümüne neden oluyor. Nesli tehlike altındaki türler de dahil olmak üzere yaklaşık 1655 hayvan türü denizlerdeki plastik kirliliğinden dolaylı ya da doğrudan etkileniyor. Uzmanlara göre, mikroplastik (çapı 5 milimetreden küçük plastik parçası) yutarak zarar gören deniz canlılarının sayısı terk edilmiş balık ağlarına takılmak gibi gözle görülebilir nedenlerden ölenlerden çok daha yüksek.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel bilimler Bölümü’nden Doç Dr. Sedat Gündoğdu’nun Yeşil Gazete’de yayınlanan yazısındaki verilere göre, küresel plastik üretimi 2016 yılı itibarıyla 350 milyon tona ulaştı ve ortaya çıkan plastik çöpün 4,8 ila 12,7 milyon tonluk kısmı okyanus ve denizlere karışıyor. Bu hızdaki plastik üretimi ve plastik kirliliği ise 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olmasına neden olacak.

Temmuz ayında da Tayland’ın güneyinde bir ölü balinanın midesinde 80 plastik poşet bulunmuştu. Taylan’da plastik yiyerek öldüğü belirlenen hayvanlar listesinde deniz kaplumbağaları ve yunuslar da yer alıyor. Nisan da ise, İspanya’da ölü bir balinanın sindirim sisteminden 30 kiloya yakın plastik atık çıkarılmıştı.

Çevre kampanyaları yürüten Ocean Conservancy’nin (Okyanusu Koruma) 2015’te hazırladığı bir rapora göre Çin, Endonezya, Filipinler, Vietnam ve Tayland’dan oluşan beş Asya ulusu okyanuslara giden plastik çöplerin yüzde 60’ının kaynağı konumunda. Endonezya ise Çin’den sonra dünyanın en büyük plastik kirleticisi.

Mikroplastikler: Besin zincirinin en tehlikeli halkası

Suyumuz plastik çorbasına dönmesin

 

(Yeşil Gazete, National Geographic, Cnn International)

You may also like

Comments

Comments are closed.