Günün ManşetiTürkiye

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nden ‘Kavala’nın lehine davaya müdahil olacağım’ açıklaması

0

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) davasında Osman Kavala’nın lehine müdahil taraf olarak katılacağını duyurdu.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklamada 18 Ekim 2017’de gözaltına alınan ve hakkında bir iddianame olmaksızın bu tarihten beri özgürlüğünden mahrum bırakılan Kavala’nın davasını yakından takip ettiğini belirtti. Mijatovic, “uzun soluklu bir çalışma ortağı, ünlü bir insan hakları savunucusu, hayırsever ve Türk toplumunun önde gelen isimlerinden biri” olarak nitelendirdiği Kavala’nın tutukluluğunun ülkedeki insan hakları savunucuları ve çalışmaları üzerinde derin etkileri olduğunu ifade etti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic

Türk yetkililerle yaptığı her görüşmede meseleyi dile getirdiğini ve Kavala’nın serbest bırakılmasını talep ettiğini belirten Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, geçen Cuma 13 akademisyen, insan hakları savunucusu ve sivil toplum örgütü temsilcisinin gözaltına alınmasının kendisini dehşete düşürdüğünü belirtti.

Mijatovic, açıklamasında Türk yetkililerden daha önce OHAL’in sona ermesinin ardından sürecin normalleşmesine ilişkin söz almış olmasına rağmen yaşanan son gelişmelerin sürece ilişkin ciddi soru işaretlerini beraberinde getirdiğini ifade etti.

Anadolu Kültür’e operasyon

Tutuklu insan hakları eylemcisi, iş adamı Osman Kavala’nın başkanı olduğu Anadolu Kültür AŞ’ye yönelik soruşturma kapsamında cuma günü gözaltına alındığı açıklanan 13 akademisyen ve aktivistten 12’sinin serbest bırakıldığı, birinin ise tutuklandığı açıklanmıştı.

Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi çalışanı Yiğit Aksakoğlu tutuklanırken, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal, Hande Özhabeş, Meltem Aslan Çelikkan, Prof. Dr. Betül Tanbay, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Yiğit Emekçi, Hakan Altınay, Çiğdem Mater ve Filiz Telek ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmıştı.

Osman Kavala iddianame olmaksızın cezaevinde

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınmış, 1 Kasım 2017 tarihinde çıkarıldığı İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından hakkında geçici tutuklama kararı çıkartılmıştı. Kavala’nın bu karara itirazı sonuç vermemişti. Kavala’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru süreci de devam ediyor.

 

(Artı Gerçek, Gazete Duvar)

You may also like

Comments

Comments are closed.