Doğa MücadelesiManşet

Palm yağı ticaretine karşı eylem sırasında alıkonulan Greenpeace aktivisleri serbest!

0

Endonezya’daki yağmur ormanlarının yok edilmesi ile üretilen palm yağını taşıyan bir tankere İspanya açıklarında barışçıl eylem düzenleyen ve gemi mürettebatı tarafından alıkonulan Greenpeace aktivistleri 33 saatin sonunda serbest bırakıldı.

Greenpeace aktivistleri, cumartesi günü (17 Kasım) İspanya açıklarında eylem düzenleyerek Endonezya’dan Hollanda’ya palm yağı taşıyan Stolt Tenacity adlı tankere tırmanarak palm yağı üretimi için yağmur ormanlarının yok edilmesini protesto etti.

Dünyanın en büyük palm yağı tedarikçisi Wilmar’ın ürünlerini taşıyan geminin kaptanı tarafından alıkonulan altı aktivist 33 saatin sonunda dün gece (18 Kasım) serbest bırakıldı.

Greenpeace sözcüsü: Oreo’nun üreticisinden talebimiz…

Aktivistlerin bırakılmasının ardından Greenpeace sözcüsü Kiki Taufik konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Wilmar verdiği sözleri tutarak değişimi başlatmalı ve sektörün kalanına da örnek olmalı.

“Wilmar yağmur ormanlarını yok ederek palm yağı üretenlerle yaptığı ticaretle bu kıyıma ortak oluyor. Oreo’nun üreticisi Mondelez’den talebimiz bu durum değişene kadar Wilmar’dan palm yağı satın almayı bırakması.”

Yağmur ormanları ve palm yağı

Endonezya yağmur ormanları, Sumatra kaplanı, fil ve orangutan gibi tehlike altındaki birçok türün yuvası olduğu gibi, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda da büyük önem taşıyor.

Bu yağmur ormanlarının yüzde 40’ı Endonezya’nın Papua bölgesinde yer alıyor. Papua, palm yağı endüstrisinin “keşfi”nden önce dünyada biyoçeşitliliğin en zengin olduğu bölgelerden biriydi. Şu anda bu ormanda yaşayan canlılar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Endonezya’da palm yağı üretimi amacıyla 1990-2015 yılları arasında 24 milyon hektar, 2015’ten bu yana ise 130 bin hektar yağmur ormanı katledildi.

Tahribata neden olan palm yağı üreticileriyle çalışan firmalar arasında Oreo’nun yanı sıra, Colgate-Palmolive, General Mills, Hershey, Kellogg’s, Kraft Heinz, L’Oreal, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo, Reckitt Benckiser ve Unilever bulunuyor.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.