Hafta SonuManşet

South Park 12 yıl sonra iklim değişikliğini inkar etmekten vazgeçti

0

Spoiler içerir :)

Televizyon dünyasının en liberal dizilerinden South Park, 22 sezondur kara mizah ile güncel konulara parmak basarken hemen hemen her şeyle ve herkesle alay ediyor. Ancak bu sezon yayınlanan son iki bölümünde, 12 sene önce alay etmiş olduğu bir konu hakkında özür diledi ve durumun gayet gerçek ve ciddi olduğunu kabul etti.

2006 yılında Al Gore’un Uygunsuz Gerçek (An Inconvenient Truth) belgeselinin Sundance Film Festivali’nde gösterilmesinden sonra South Park’ın yaratıcıları Trey Parker ve Matt Stone küresel ısınma konusunda hiç ikna olmamış olacaklar ki 10. sezonda (pek de sempatik şekilde göstermedikleri) Al Gore’u felaket tellalı olarak lanse etmiş, iklim değişikliğinin önemsenmeyecek bir konu olmadığını ima etmişlerdi. İlgili bölümde Al Gore herkesi AdamAyıDomuz (ManBearPig) adlı yaratık hakkında uyarmaya çalışır, ona karşı harekete geçmeye çağırır, ancak kimse varlığına inanmaz çünkü bu canavar aslında kılık değiştirmiş ve ilgi çekmeye çalışan Al Gore’un kendisidir. ManBearPig, iklim değişikliğinin metaforudur.

12 yıl sonra, Parker ve Stone hata etmiş olduklarını anlamış olacaklar ki yayınlanan son bölümde durdurulamayan California yangınının sebebi olan ManBearPig, South Park’a döner. Bu defa gözle görülür gerçeklikte olmasına rağmen kasaba sakinleri inananlar ve inanmayanlar olarak ikiye ayrılmıştır. Çocuklar Al Gore’u bulup ona inanmadıkları için özür dilerler ve yaratıkla mücadele için yardım isterler. Ancak yaratık şeytanın bile ölümüne sebep olacak kadar güçlüdür. ManBearPig’e yenilen şeytan, son zamanlarda sözünü dinleyen insanların uğruna öldüğü için huzurla gökyüzüne yükselir. Kasaba sakinlerinin çoğu “Red Dead Redemption 2” adlı video oyununu oynamakla meşguldür, geri kalanları ise “Endişelenmeye Başlamalı Mıyım?” seminerlerine katılmaktadır. Hatta biri ManBearPig’in ailesini öldürüp evini yok ettiğini söyler ve endişelenmeye başlamalı mı diye sorar.

Güzel soru. Endişelenmeye ne zaman başlayacağız?

Dizide, ManBearPig’in insanları öldürmesinin sebebi, önceki jenerasyonun yaptığı bir anlaşmadır. Büyükbabalar ve büyükanneler, havalı arabalar ve eğlenceli dondurmalar karşılığında uzun yıllar sonra milyonlarca kişinin ölümüne izin veren bir anlaşma yapmıştır. Ne kendilerinin ne ailelerinin bu günü göreceklerini düşünmemişlerdir ve şimdi bu yaratıkla savaşmak, torunlarına, yeni jenerasyona düşmektedir. Yırtıcı pençeleriyle etrafta terör estiren ManBearPig takım elbiselerle kibarca anlaşma yapmaya oturur. İnsanlar Red Dead Redeption 2 oynamayı bırakıp soya sosu tüketmekten vazgeçerse zarar vermeyi bırakıp gideceğini söyler. Fakat insanlık bunun yerine birkaç sene sonra üçüncü dünya ülkelerindeki çocukların hayatına karşılık anlaşmayı imzalar.

İnsanlığın en karanlık taraflarını vurgulamakta usta olan diziden oldukça kinik bir dokunuş daha. İlk bölümlerinden bu yana akılsız, bencil ve korkak olan insanların doğruyu yapma şanslarını hep geri çeviriyor olduğunu hatırlatmakta. Sanal dünyalara saklanarak gerçeklerden kaçanları, ihtiyaçları olmayan şeyleri tüketenleri, küresel ısınmayı inkar edenleri, yaşanan anormal doğa felaketlerini görmezden gelenleri de bu sınıfa yerleştirmeleri, şimdiye kadar aynı dar görüşlülüğe sahip olan Parker ve Stone’un bu iki bölümlük özrü hala değişim için bir umut olduğunun göstergesi.

South Park’ın yaratıcıları Trey Parker ve Matt Stone

12 yıl önce South Park gibi kitlelere ulaşan ve özellikle genç nesilleri etkileyen pek çok popüler yapım iklim değişikliğini ciddiye almış olsaydı, belki de şu anda başka bir noktadan konuşuyor olabilirdik. Ama dizide de söylendiği gibi, “doğru olanı yapmak için asla geç değildir”.

 

Rana Söylemez

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.