İklim KriziManşet

Kuzey Kaliforniya yangınlarında can kaybı artmaya devam ediyor: 63 ölü, 631 kişi kayıp

0

Kaliforniya eyaletinin kuzeyinde ve güneyinde geçen hafta başlayan iki ayrı yangında can ve mal kaybı artmaya devam ediyor. Yangınların nedeni henüz araştırma aşamasındayken elektrik tedarik şirketine dava açıldı. İklim değişikliğinin yangınların sıklığını ve şiddetini arttırdığı konusunda fikir birliği var.

Camp Fire yangını eyaletin kuzeyinde, San Francisco’nun kuzeybatısında Butte County’de 8 Kasım’da başlamıştı. Camp Fire yangınında ölü sayısı 63’e, kayıp kişi sayısı 631’e yükseldi. Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma Dairesi Cal Fire’ın son güncellemesine göre, 570 kilometrekarelik bir alana yayılan ve şu ana kadar sadece %40’ı kontrol altına alınabilen Camp Fire yangınında 9 bin 700 ev, 290 ticari yapı yandı, 15 bin yapı da tehlike altında. 26 bin nüfuslu Paradise kasabasını tamamıyla yok eden Camp Fire, Kaliforniya tarihindeki en ölümcül yangın olarak kayda geçti.

Kaliforniya eyaletinin güneyinde yine 8 Kasım’da Los Angeles ve Ventura County’de başlayan Woosley yangınında ise şu ana kadar 2 kişi öldü, 3 itfaiye personeli yaralandı. Cal Fire’a göre, 398 kilometrekareyi etkisi altına alan Woosley yangının %62’si kontrol altına alındı. Malibu ve Calabasas gibi Hollywood yıldızlarının yaşadığı bölgelere de ilerleyen yangında, 528 yapı yandı, 157 yapı zarar gördü. 57 bin yapı ise hala tehlike altında.

Cal Fire yetkililerine göre yangınların tamamıyla söndürülmesi güneyde (Woosley) bir haftayı, kuzeyde (Camp Fire) ise ay sonunu bulabilir.

Yangınların nedeni araştırılıyor, elektrik tedarikçisi PG&E’ye dava açıldı

Toplam 9 bin itfaiye personelinin söndürmeye çalıştığı Camp Fire ve Woosley yangınlarının başlama nedenleri henüz araştırma aşamasında. Ancak Salı günü, elektrik ve gaz tedarikçisi PG&E yangın başlamadan kısa süre önce bölgede bir elektrik kesintisi yaşandığını ve bir elektrik iletim kulesinde arıza meydana geldiğini açıkladı. Bunun üzerine San Francisco Yüksek Mahkemesi’nde PG&E’ye ihmal davası açıldı. Davanın avukatı 20’nin üzerinde davacıyı temsil ettiğini ve maddi tazminat istemiyle, jüri davası istediklerini belirtti. Bu gelişmelerin ardından PG&E’nin hisse senedi fiyatları dün (Perşembe) son 15 yılın en düşük seviyesine indi.

İklim değişikliği yangınların sıklığını ve şiddetini arttırıyor

ABD Başkanı Donald Trump yangınların başlamasının ardından Twitter üzerinden “kötü orman yönetimi” açıklamasında bulunmuş ve eyalet yetkililerini federal bütçeden bölgeye aktarılan fonu kesmekle tehdit etmişti. Vali Sözcüsü Evan Westrub Trump’ın açıklamalarını “budalaca ve bilgisizce” diye tanımlamıştı. Pazartesi günü Trump, Kaliforniya Valisi Jerry Brown‘ın talebi üzerine bölgeyi büyük felaket alanı ilan ederek federal bütçeden acil durum fonunun aktarılmasını sağlamıştı.

Bölgede, 1970’lerden bu yana, iklim değişikliğine bağlı olarak havaların ısınmasıyla birlikte kuraklığın arttığı ve yangın mevsiminin uzadığı belirtiliyor. Kaliforniya eyaletindeki en büyük 20 yangının 15’i ise son 18 yılda yaşandı.

Los Angeles İtfaiye Şefi Daryl Osby AP’ye yaptığı açıklamada: “Normalde yılın bu zamanı Güney Kaliforniya’da yangın olduğunda, Kuzey Kaliforniya’dan destek alabiliyor olurduk çünkü orada zaten önemli miktarda yağış, hatta kar görülmüş olurdu. Tüm eyalette yaşadığımız bu durum, iklim değişikliği yaşadığımızı ve öngörülebilir bir gelecekte de yaşamaya devam edeceğimizi açık bir biçimde gösteriyor,” dedi.

Vali Brown, Ağustos ayında bu şiddetli yangınların artık eyalet için “yeni olağan durum” olduğunu ve iklim değişikliği kaynaklı kuraklık ve ısınmanın yangın mevsiminin şiddetini arttırdığını ifade etmişti. Penn State Üniversitesi Atmosferik Bilimler Profesörü Michael Mann ise Vali Brown’a cevaben, “yeni olağan durum” tanımın sanki yeni bir evrede olduğumuz ve burada kalacakmışız gibi anlaşılabileceğine dikkat çekmiş ve durumun daha da vahim olduğunu vurgulayarak, “Fosil yakıt yakmaya ve atmosfere karbon salmaya devam edersek, gezegenin yüzeyini ısıtmaya devam edeceğiz. Kuraklıklar ve sıcak hava dalgaları ve süper fırtınalar ve seller ve yangınlar daha da kötü olacak,” açıklamasında bulunmuştu.

Haber: Ayşe Bereket, Yeşil Gazete

(ABC, Bloomberg, Cnbc, Cnn, Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma Dairesi Cal Fire, Time, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.