Günün ManşetiManşetTürkiye

Çok sayıda akademisyen ve insan hakları aktivisti gözaltında

0

Boğaziçi ve Bilgi Üniversitesi’nden iki akademisyen ile sivil toplum örgütlerinden isimlere gözaltı operasyonu düzenlendi.

Sabah saatlerinde yapılan operasyonda Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” metni imzacısı Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakan Altınay,  Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan ile Anadolu Kültür’den Bora SarıAyşegül GüzelFiliz Telek,  Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü ve Diyalog ve uzlaşma Derneği kurucu üyesi Hande Özhabeş, İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde 2003-2008 yılları arasında çalışan, Bernard van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu, yapımcı Çiğdem Mater ve Yusuf Cıvır gözaltına alındılar. 

Eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras bu sabah saatlerinde akademisyenlere yönelik olarak gözaltıların olduğunu duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşen Candaş da sosyal medya hesabından ingilizce yaptığı paylaşımda, “Şu anda Türkiye’de akademisyenler ile insan hakları aktivistlerinin gözaltına alındığı duyumları geliyor” açıklamasını yaptı.

 

Uras, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Turgut Tarhanlı ve birçok öğretim üyesinin bu sabah saatlerinde gözaltına alındığını duyurdu.

Uras’ın verdiği bilgilere göre Meltem Aslan ve Mustafa Yiğit Ekmekçi de gözaltına alınan isimler arasında.

 

Evrensel Gazetesi, Anadolu Ajansı’na dayandırdğı bir tweet ile 20 kişi hakkında gözaltına kararı olduğunu duyurdu ve, “20 gözaltı kararı var, 12 kişi gözaltında. Operasyon, Anadolu Kültür AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında” bilgisini paylaştı

Gözaltına alınan isimlerin 1 yıldan uzun süredir tutuklu bulunan ve iddianamesi hâlâ hazırlanmayan Osman Kavala’nın yöneticisi olduğu Anadolu Kültür’den Meltem Aslan, Yiğit Ekmekçi, Çiğdem Mater, Asena Günal da var.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Avrupa Matematik Topluluğu’nun başkan yardımcısıdır. Tanbay, gezi direnişinde Başbakan Erdoğan’la görüşen heyetin içindeydi. Tanbay, Osman Kavala’nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği’nin de üyesi.

Uzun yıllar boyunca Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, insan hakları hukuku alanında dünyaca tanınan bir isim. Tarhanlı aynı zamanda Kavala’nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği üyesi.

Gözaltına alınanlardan Çiğdem Mater’in film çekimi için gittiği Kaş’ta kaldığı otelden alındığı, Kaş’ta karakolda tutulduğu, akşam saatlerinde İstanbul’a getirileceği öğrenildi.

Avukat Aslı Kazan, Twitter hesabından Prof. Dr. Turgut Tarhanlı için üç gün gözaltı kararı olduğunun belirtildiğini yazdı.

Gözaltına alınan isimlerin neyle suçlandığı bilinmiyor.

 

(Yeşil Gazete, T24, Evrensel, Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.