ManşetUlaşım

İstanbul Deniz Otobüsleri: İç hat seferlerinde iptal şu an için yok!

0

İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Bostancı, Kadıköy ve Yenikapı’dan yapılan seferleri iptal edeceğine dair çıkan haberler sonrası yetkililerden “Şu an böyle bir karar alınmadı. Resmi basın açıklaması yapılacak” açıklaması geldi.

İDO 1 Aralık 2018’den itibaren Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Bostancı, Kadıköy ve Yenikapı’dan yapılan seferleri iptal edeceğine dair çok sayıda haber bu sabah itibariyle internet haber sitelerinde yer aldı.

Habertürk’ün şirket kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde gerekçenin mali nedenler olduğu ifade ediliyordu. Bianet’de yer alan habere göre seferlerin iptal olup olmayacağına dair görüşülen iki ayrı çağrı merkezi çalışanı, “İç hatlarımızda şu anda bu yönde alınmış bir karar bulunmuyor. Sitemizden son güncel duyuruları takip edebilirsiniz. Konuyla ilgili ilerleyen günlerde resmi basın açıklaması yapılacaktır.” bilgisini paylaştı.

2011’de özelleştirilmişti

1987 yılında kurulan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren İDO için 2011’de özelleştirme ihalesi açılmıştı.

İhaleyi 861 milyon dolarlık bedelle Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubu kazanmıştı.

İDO son 6 yıldır kamu yatırımlarının ve faaliyete geçen rakiplerin etkisiyle daralmaya başladı.

İç hat seferleri bitecek iddiasının nedenleri

Habertürk’ün aktardığına göre ise İDO’nun iç hat seferlerini sonlandıracağı iddiasının nedenleri şöyle:

* Son dönemde döviz kurundaki yükselişe karşın, iç hatlardaki fiyat artış taleplerinin uygun görülmemesi.

* Eskihisar – Topçular hattında sefer yapan İDO’ya Eskihisar – Tavşanlı (Yalova) hattında sefere başlayan başka bir firmanın rakip olması. (2017’de bu hattı 2 milyon araç kullandı)

* 2016’da Osman Gazi Köprüsü’nün açılması (Bugüne kadar 12 milyon araç geçti) ve Osmangazi Köprüsü geçiş fiyatlarının düşürülmesinin İDO tarafından öngörülememesi.

* 2013’te faaliyete geçen Marmaray’ın ardından, ilk önce Bostancı-Yenikapı seferlerinin sayısı azaltılması, ardından bu hattın tamamen kapatılması.

* 2016 sonunda başlayan Kabataş Martı Projesi ile Bostancı-Kabataş seferlerinin Beşiktaş’a kaydırılması.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Hatları’nın 2017 yılında Bostancı-Karaköy hattını devreye sokarak, İDO’nun Bostancı-Beşiktaş seferlerine alternatif yaratması.

 

(Bianet, HaberTürk)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.