Köşe Yazıları

ABD’nin ara seçimlerinde kadınların kazanımları ve gökkuşağı dalgası

0

Temsilciler Meclisi vekilleriyle Senatörlerin seçildiği Amerikan ara seçimleri 6 Kasım’da gerçekleşti.

Amerikan halkı seçim sandıklarına arz-ı endam ederek zor zamanlarda da demokratik hak ve özgürlüklere dair kazanımlar olabileceğini gösterdi, diyebiliriz.

Trump yönetiminin fosil yakıt şirketleri lobisiyle beraber tehdit oluşturduğu Kadınlar ve LGBTİ+ bireyler bu kazanımların başını çekiyor.

Sonuçlara dair söyleyeceklerimizin sesini kısmaya gerek yok; çünkü birazdan bahsedeceğim kazanımların hiçbiri geçici kurtarılmış bölge, toplumsal desteği olmayan bireysel çaba ya da seçim sistemi boşluğu fırsat değerlendirmesi değil.

Gerçek mücadelelerin gerçek kazanımları.

Kadınların Seçimi

Secim sonuçları öncelikle kadınlar için anlamlı ilklerle dolu. Kadınlar Amerikan meclisinde şimdiye kadarki en yüksek temsil sayısına ulaştı. 87’si Demokrat Parti’den, 13’ü de Cumhuriyetçi’lerden seçilen yüz kadın önümüzdeki yıl temsilciler meclisinin vekilleri olacaklar.

Seçilen kadınların isimleri, seçim kampanyaları ve hatta seçilir seçilmez yaptıklarıysa rakamlardan daha fazlasını gösteriyor.

Alexandria Ocasio-Cortez temsilciler meclisinin şimdiye kadar seçilen en genç kadın vekili oldu. Kongredeki işleyişe dair oryantasyon için Washington’a giden Cortez, oryantasyon sırasında yenilenebilir enerji ve yeşil iş talebinde bulunan 100 genç iklim aktivistinin oturma eylemine katıldı.

2014 seçimlerindeki katılımın iki katına ulaşan genç seçmenler, “söz yeterli değil” (words are not enough) sloganıyla küçük ya da geniş katılımlı eylemlerle demokratik taleplerini etkili bir şekilde ifade edeceklerini belirttiler.

Cortez aynı zamanda kongre süreci başlamadan önce 3 ay zorunlu bir şekilde işsiz kaldı. Geliri olmadığından Washington ya da başka bir yerdeki ev masraflarını karşılayamayacağını belirten Cortez, durumunun Amerikan seçim sisteminin işçi sınıfının gerçekleriyle ne kadar uyumsuz olduğunu gösterdiğini belirten bir tweet attı.

Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçilen Rashida Tlaib ve Ilhan Omar meclisin ilk müslüman kadın temsilcileri olarak tarihe geçtiler. Yirmi yıl kadar önce Amerika’ya mülteci olarak giden Omar, aynı zamanda meclisin ilk türbanlı ve Somali’li vekili olacak. Omar ve sosyalist demokratların adayı olan Tlaib bu yılın başında başlattıkları ırkçılık karşıtı kampanyayı birlikte yürütüyorlar. Geçen yıl Trump’ın, Detroit’teki bir konuşmasını bozduğu gerekçesiyle tutuklanan Tlaib, Filistin’li göçmen bir ailenin kızı.

Rashida Tlaib ve Ilhan Omar

Sharice Davids ve Deb Haaland ise temsilciler meclisinin ilk kızılderili kadınları oldu. Davids aynı zamanda Kansas’ın ilk LGBTI+ temsilcisi olacak.

Sharice Davids ve Deb Haaland

Gökkuşağı Dalgası

Seçim kampanyaları sürecinde LGBTİ+ topluluğunun üyesi olduğunu açıklamış pek çok aday vardı. Aralarında meclise girenler olduğu gibi Colorado eyaleti demokrat Jared Polis’i seçerek ülkenin ilk açık eşcinsel valisini göreve atamış oldu.

                              ***

Bütün bunlardan sonra Trump ve yönetiminin tepkilerini buraya koymayacağım. Söylediklerini ve yaptıklarını davalı olduğu CNN ya da diğer yayınlardan öğrenebilirsiniz.

“Uzun ve zorlu bir yoldan geldik; daha da yürünecek yolumuz var.”

Gelecek Mayıs ayında seçimlere gidecek Avrupa Parlamentosu’nun yine ırkçılık karşıtı tarafından gelen tepkilerse, 6 Kasım seçimlerinden aldıkları ilham üzerineydi. Sosyalist ve Demokratlar grubunun seçim kampanyasını yürüten Frans Timmermans, “Korkunun yerine umudu, kabalığın yerine nezaketi, ırkçılığın yerine kaynaşmayı, dışlayıcılığın yerine eşitliği tercih eden ABD’deki seçmenlerden ilham alıyoruz. Değerleri uğruna ayağa kalktılar. Biz de öyle yapacağız” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bir kaç ay sonra yerel seçimler için sandık başına gidecek, bu yazıyı sonuna kadar okuyan seçmenler için tavsiyem, Yeşil Gazete’yi takip etmeye devam etmeleri. Zaten etmekteyken umutlanmak için hâlâ benim gibi zorlananlar içinse bu yazı ardından Demirtaş’ın Cumhuriyet Gazetesine verdiği röportaja bakmalarını tavsiye ederim.

Gazetede yazılarla, politikada söz ve eylemle, her türlü demokratik biraraya gelişin kazanımlarının en azından çıkarılacak önemli dersleri mutlaka olmuş. Bunu bize gösteren, dünyanın her yerindeki gelişmelerle etkileşimde olabileceğimiz koşulları da oluşturan bir kadın ve lgbti hareketi var bugün.

Kendi seçimlerinizi yaşama özgürlüğü bir lütuf, karşılığı beklenen bir hizmet ya da lüks değil; sade ve güzel bir hak. Bunu işaret eden gelişmeleri kutlamak da öyle. Üstelik bu durumun gerçekliği bize yaşatıyor da.

Kutlamayı pas geçen, herhangi bir nedenle atlayanlar için 25 Kasım enerjisiyle yazının sesini sonuna kadar açarak bitiyorum.

Kaynaklar:

Judith Butler, “Biziz, HALK! Toplanma Özgürlüğü üzerine düşünceler.” İstanbul: KOU yayinlari, 2017

https://m.huffpost.com/us/entry/us_5beb02ffe4b044bbb1a9834f/amp?ncid=tweetlnkushpmg00000016&section=politics&__twitter_impression=true

https://edition.cnn.com/2018/11/07/politics/historic-firsts-midterms/index.html

https://edition.cnn.com/2018/11/07/politics/michigan-second-district-jason-lewis-called-women-sluts/index.html

https://edition.cnn.com/2018/11/07/opinions/reasons-to-be-optimistic-about-the-rainbow-wave-opinion-intl/index.html

https://edition.cnn.com/2018/11/06/politics/first-muslim-women-congress/index.html

https://edition.cnn.com/2018/11/07/politics/women-house-senate/index.html

https://edition.cnn.com/2018/11/06/politics/sharice-davids-and-deb-haaland-native-american-women/index.html

https://yesilgazete.org/blog/2018/11/08/avrupa-birliginden-abd-secimlerine-ilk-tepki-avrupali-secmene-ilham-oldu/

https://www.cbsnews.com/news/chef-jose-andres-offered-alexandria-ocasio-cortez-a-place-to-stay-in-washington-dc-after-she-said-she-couldnt-afford-apartment/

 

 

Bahar Topçu

You may also like

Comments

Comments are closed.