Ekolojik YaşamManşet

İzmir’de 1 yılda yaklaşık 1,5 milyon kalamarın doğaya kazandırıldığı tahmin ediliyor

0

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında balıkçıların önemli geçim kaynağı kalamarın neslinin devam ettirmesini sağlamak amacıyla denizin 22 metre derinliğine kalamarların yumurtlaması için düzenek yerleştirildi.

Gümüldür açıklarında dalgıçlar, kalamar üretimini artırmak amacıyla 180 kalamar yapay yumurtlama düzeneklerini (kolektör) 18 ile 22 metre arasındaki çeşitli derinliklere yerleştirilmiş yapay resifler üzerine bağladı.

Pilot uygulama kapsamında dört balık adam belli periyodlarda dalış yaparak kolektörleri izledi. Bir yılda yaklaşık 1,5 milyon kalamarın doğaya kazandırıldığı tahmin ediliyor.

Projeye ilişkin bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Birçok balığın besin zincirinde yer alan kalamarların sayılarının azalması, ekosistemin dengesini de bozuyor. Bu nedenle türler kendilerine yeni üreme sahaları bulmaya çalışıyor ve bulamadığı takdirde bölgeyi terk ediyor.” dedi.

Küçük ölçekli balıkçılığın en önemli gelir kaynaklarından kalamarların kirlilik ve yanlış avcılık yöntemleri nedeniyle hem doğal üreme sahaları hem de sayıları azalıyor.

 

(Diken)

You may also like

Comments

Comments are closed.