EnerjiManşet

Toshiba Birleşik Krallık’taki nükleer santral projesini terk ediyor!

0

Cumbria’daki nükleer enerji santrali programı için alıcı bulamayan Japon teknoloji devi Toshiba, Birleşik Krallık’ta nükleer santral için kurduğu şirketi kapatma kararı aldı.

Toshiba, Moorside’daki NuGeneration Nükleer Santral Projesine ait iştirakin kapanmasından 125 milyon sterlin alacağını açıkladı.

Toshiba yönetiminin bu kararı İngiliz hükümetinin nükleer enerji çabalarına büyük bir darbe indirerek enerji politikasında büyük bir boşluk bırakacak. Zira nükleer enerji santrali tamamlandığında İngiltere’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini karşılaması bekleniyordu.

Nükleer yanlısı lobi grubu New Nuclear Watch Institute Başkanı ve eski Tory milletvekili olan Tim Yeo, konuyla ilgili olarak “Büyük hayal kırıklığı ve İngiltere nükleer enerji endüstrisinin yeniden canlanması umuduna karşı ezici bir darbe” açıklamasında bulundu.

Greenpeace İngiltere’nin direktörü John Sauven ise Moorside planının sona ermesinin hükümetin oynadığı nükleer kumardaki başarısızlığının temsili olduğunu söyledi.

Toshiba Perşembe günü düzenlediği yönetim kurulu toplantısı sonrasında, alıcı bulmakta zorluk çektiğini ve devam eden masrafların NuGeneration projesini sarstığını söyledi. Firma bugüne kadar proje için 400 milyon sterlini aşkın para harcamıştı.

Nükleer santral projeleri dünya genelinde uzun inşaat süreleri, işletim, atık, söküm süreçleri ve hesaplanamayan maliyetleri ile ciddi ekonomik risk teşkil ediyor.

Türkiye’de de 3 ayrı nükleer santral projesi bulunuyor. Mersin Akkuyu’da, Sinop’ta ve İğneada’da kurulması planlanan nükleer santrale karşı çevre örgütleri ve yurttaşlar toplumsal ve hukuki mücadelelerini sürdürüyor.

2018 Dünya Nükleer Endüstri Durum Raporu önce “su”diyor!

Nükleer enerjiye karşı ‘temiz’ çözüm: Çatı paneli

Güney Afrika nükleer enerji yatırım planlarından vazgeçti!

Galler’de kurulması planlanan nükleer santral projesine karşı imza kampanyası

Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilir

 

(The Guardian, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.