DünyaManşet

ABD seçimlerinde sürpriz yok

0

ABD’de dün yapılan ara seçimlerde sonuçlar güç dengelerini değiştirirken büyük sürprizlere sahne olmadı.

ABDli seçmenler Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı ve Senatodaki 35 sandalyenin yenilenmesi ile için oy kullandılar.

Senato’daki son dağılıma göre Cumhuriyetçiler 50, Demokratlar 41 sandalyeye sahipken Temsilciler Meclisi’nde ise Cumhuriyetçiler 151 Demokratlar 141 sandalyeye sahip.

Seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Demokratlar, Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Cumhuriyetçilerin elinden aldı. İlk gayrı resmi sonuçlara göre, bazı eyaletlerde oy sayım işlemleri sürerken Demokratların Temsilciler Meclisinde 222 sandalyesine karşı Cumhuriyetçiler şu ana kadar 199 sandalye elde ettiği kesinleşti.  Senato’da ise Cumhuriyetçi çoğunluğun devam edeceği görülüyor.

Kaliforniya eyaletinden Temsilciler Meclisine tekrar seçilen ve Temsilciler Meclisinin mevcut azınlık lideri Demokrat Nancy Pelosi, Washington’da Demokratların zaferini ilan etti. Pelosi konuşmasında ABD’de Trump yönetimine karşı Anayasayı tekrar yerine getirmek için mücadele edeceklerini belirtti.

Pelosi’yi telefonla arayarak Demokratların Temsilciler Meclisinde üstünlük elde etmesinden dolayı tebrik eden ABD Başkanı Donald Trump, Kongreyi yeniden şekillendirecek ara seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede “Muazzam bir başarı.” ifadesini kullandı.

Başkanlık görevine geldiğinden bu yana hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ile politikalarını büyük bir engelleme olmaksızın sürdüren Trump’ın Demokratların çoğunluğu elde ettiği Temsilciler Meclisinde bir çok konuda  sıkıntı yaşaması kaçınılmaz görünüyor.

6 Kasım 2018 ara seçimlerinde 36 Eyaletin de valileri seçildi.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.