ManşetTarım-Gıda

BM Gıda ve Tarım Örgütü: Dünya gıda fiyatları Ekim ayında düştü

0

Uluslararası gıda emtiası fiyatları Ekim’de önemli oranda gerileyerek Mayıs’tan beri izlenen en düşük seviyede gerçekleşti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamaya göre, gerileme eğiliminin temelinde süt ürünleri, et ve bitkisel yağ fiyatlarında görülen düşüşün şeker fiyatlarında izlenen hızlı artışın etkisini ortadan kaldıran boyutlara varması yatıyor.

Seçili gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerin ölçümünden oluşan FAO Gıda Fiyat EndeksiEkim’de ortalama 163.5 puan ortalamasında gerçekleşerek Eylül’e göre yüzde 0.9 düşmüş oldu. Endeks Ekim’de bir önceki yılın aynı ayına ait seviyenin yüzde 7.4 altında gerçekleşti.

Genel düşüş eğiliminin başını çeken FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi önceki ayki değerinin yüzde 4.8, Şubat 2014’te ulaşılan zirve seviyenin ise yüzde 34 altında oluştu. Fiyatlardaki zayıflamanın tüm önemli süt ürünü gruplarının ihraç arzlarında izlenen büyümeyi yansıttığı ve bunda Yeni Zelanda’nın ihraca yönelik süt ürünleri üretimindeki artışın etkisinin belirgin olduğu değerlendiriliyor.

FAO Et Fiyat Endeksi’nde Eylül’e göre yüzde 2 düşüş izlenirken küçükbaş, domuz, büyükbaş ve tavuk eti fiyatlarının tümünde gerileme kaydedildi. Düşüşün temel sebebi ihraç arzındaki büyüme.

FAO Bitkisel Yağlar Fiyat Endeksi yüzde 1.5 oranında düştü. Endeks böylece dokuzuncu ardışık aylık düşüşünü kaydetmiş ve Nisan 2009’dan beri izlenen en alt seviyeye gerilemiş oldu. Düşüş eğilimindeki hızlanma çoğunlukla palm yağına yönelik küresel ithalat talebinin durağan seyrinden ve önde gelen palm yağı ithalatçısı ülkelerdeki envanter büyümesinden kaynaklanıyor. Uluslararası soya yağı fiyatlarında ise bir miktar artış gözleniyor.

FAO Hububat Fiyat Endeksi Amerika Birleşik Devletleri’nde mısır kotasyonlarının güçlü seyretmesi sonucunda Eylül’e göre yüzde 1.3 oranında artış gösterdi ve önceki düşüş eğilimi sona ermiş oldu. Pirinç fiyatları ise kur hareketliliklerinin rayihalı pirinç ve Japon pirinci (Japonica) fiyatları üzerinde baskı oluşturmasının da etkisiyle zayıfladı.

Hızlı şekilde yükselen FAO Şeker Fiyat Endeksi’ndeki artış yüzde 8.7’i buldu. Artışın temelde Hindistan ve Endonezya’da mevsimsel mahsül beklentilerinin olumsuz seyretmesinden ve Brezilya’nın şeker kamışı üretiminin etanol yapımı için ayrılan bölümünün payının büyümesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Uluslararası hububat ticaretinin 2017/18’in rekor yükseklikteki seviyesinin yüzde 1.1 altında gerçekleşmesi beklenirken, hem buğday, hem de pirinç ticaretinde daralma izleneceği öngörülüyor. Küresel iri taneli ticaret hacminin yaklaşık 195 milyon ton seviyesinde, önceki senenin rekor yükseklikteki rakamına yakın düzeyde oluşacağı tahmini geçerliliğini korurken, mısır ticaretinde artış, sorgum ticaretinde ise düşüş görülmesi bekleniyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.