DünyaManşet

ABD’nin yeni İran yaptırımları yürürlüğe girdi

0

ABD’de Trump yönetiminin İran’a yönelik yaptırımlarının ikinci dilimi bugün yürürlüğe girdi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu düşünülen sekiz ülke, geçici olarak yaptırımlardan muaf tutulacak.

Trump yönetimi, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan tüm yaptırımları yeniden yürürlüğe koyuyor. Yaptırımların ilk dilimi 7 Ağustos’ta devereye girmişti. Bugün uygulamaya konulan yaptırımlar, İran ekonomisinin temel direkleri konumunda olan petrol ihracatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini vuracak. Yaptırımlar, İran’la ticaret yapan ülkeleri de olumsuz etkileyecek.

İran’da gösteriler

Pazar günü ABD karşıtı gösterilere katılan binlerce İranlı “Amerika’ya Ölüm” sloganı attı. Gösteriler, başkent Tahran’daki ABD Büyükelçiliği baskınının 39. yıldönümü nedeniyle düzenlendi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesindeki ara seçimler için bir seçim mitingine katılmak üzere yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, yaptırımların şimdiden etkili olduğunu savundu.

Trump, “İran yaptırımları çok güçlü. Bunlar, şimdiye kadar uygulamaya koyduğumuz en sert yaptırımlar. İran’la ne olacağını göreceğiz, ancak size şunu diyebilirim ki durumları çok iyi değil” dedi.

Geçici olarak yaptırımlardan muaf tutulan ülkeler

Konuyla ilgili Cuma günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, söz konusu 8 ülkeyi açıklamadı ama bunlar arasında Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Çin’in olabileceği düşünülüyor.

Mike Pompeo, bu ülkelerin geçici olarak yaptırımlardan muaf olacaklarını, yani esasen İran ile petrol alışverişini sürdürebileceklerini belirtti.

Pompeo, Avrupa Birliği üyelerinin bu ülkeler arasında olmadıklarını da açıkladı.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.