Hafta SonuManşet

‘Mare Jonio’ mülteci kurtarma gemisi Akdeniz’e açıldı – Şenay Boynudelik

0

Sonu gelmeyen mülteci dramlarının merkezinde yer alan Akdeniz son yıllarda devasa bir toplu mezara dönüştü. İnsan hayatını hiçe sayan hükümetlerin mülteci politikaları gittikçe büyüyen bir insanlık utancına dönüşüyor. Bu utançla yaşamak istemeyen sivil toplum örgütlerinden biri olan Merseyside Expanding Horizons, sığınmacı ve mültecilerin haklarını destekleyen Avrupa’daki insan hakları savunma örgütleri arasında. Merseyside Expanding, Akdeniz’deki mülteci ölümlerinin önüne geçmek için İtalya’da başlatılmış olan “Mediterranea “  (Akdeniz) girişiminin en büyük destekçilerinden.

Avrupa Birliği liderleri, bir yandan bu kadar mülteciye kapılarını açabilecek kadar maddi güçlerinin olmadığını ileri sürerlerken diğer yandan Avrupa sınırlarını mültecilerden daha sıkı bir şekilde koruyabilmek için parasal kaynaklarını  yeni girişimlere aktarıyorlar. Hükümetler Avrupa sınırlarını korumanın yollarını ararken bir takım sivil örgütleri de insan hayatını korumanın yollarını arıyorlar. Mediterranea bunlardan birisi.

Bu girişim İtalya’nın, İtalya’daki yabancı kurtarma gemilerini Akdeniz’de kurtardıkları göçmenlerle birlikte geri göndermeye yönelik son politikasına bir cevap olarak geliyor. İtalyan hükümeti’nin  İtalyan bayrağı taşıyan bir gemiyi reddetme şansı yok. Dolayısıyla, bir grup aktivist hükümeti zorluyor çünkü İtalya’yı, İtalyan bayraklı gemilerle  gelen mültecileri kabul etmeye mecbur bırakıyor. Sicilya kıyılarına gelen  İtalyan bayraklı kurtarma gemileri hükümet tarafından limandan uzaklaştırılamıyorlar. Akdeniz’in en büyük adası olan Sicilya bu projenin de yardımıyla Akdeniz’de bir mezar taşı olmayı reddediyor.

Mediterranea projesinin bir parçası olan “Mare Jonio “, 37 metrelik bir gemi. Hedefleri ise bilmek, duyurmak ve kurtarmak. Sloganları, “tehlikedeki bir hayatı kurtarmak, herkesi kurtarmak demektir.”  Çünkü kurtarılan bir hayat, bizi de  insanlığımızdan utanmaktan kurtaracaktır. Kurtarma gemisinin amaçlarından bir diğeri göçmenlerin kendilerini buldukları trajik durumun izlenmesi, tanıklık edilmesi ve rapor edilmesi. Mediterrane projesinde çalışan sivil toplum örgütünün üyeleri amaçlarının umut vermek, insanlığı yeniden inşa etmek ile hukuk ve hakları savunmak olduğunu söylüyor.

4 Ekim Perşembe günü, şafak vakti, Mare Jonio gemisi, “Mediterrane ” (Akdeniz) misyonunun bir parçası olarak Sicilya’nın Augusta limanından yola çıktı. Orta Akdeniz’in uluslararası sularına doğru ilerleyerek Libya’nın İtalyan sahiline ulaşmaya çalıştı.

“Hükümet dışı bir eylem ve sivil itaatsizlik “olarak tanımlanan proje bir grup İtalyan parlamenterin yanı sıra kültür ve sivil toplum örgütlerinin maddi ve manevi desteğini almaya devam ediyor.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, bu yıl  Akdeniz’i geçme girişiminde 1,741 göçmen öldü. Aşırı sağ ve merkez sağ partilerin mültecilere karşı gelişen ırkçı politikaları gittikçe sertleşirken bu insanlık trajedisine karşı mücadele veren projeler ise umudun bitmediğinin bir kanıtı.

 

Şenay Boynudelik

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.