DünyaManşet

Brezilya’nın Trump’ı Bolsonaro seçimleri kazandı

0

Brezilya’da, devlet başkanlığına Sosyal Liberal Partinin (PSL) adayı aşırı sağcı Jair Bolsonaro seçildi.

Ülkede 7 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda, adayların yeterli oy çoğunluğuna erişememesinin ardından düzenlenen ikinci tur oylamasında, halk pazar günü sandık başına gitti.

PSL’nin adayı aşırı sağcı Bolsonaro, resmi olarak ilan edilmeyen sonuçlara göre, oyların yüzde 55,2’sini alarak seçimin galibi oldu.

İşçi Partisi’nin (PT) adayı Fernando Haddad ise oyların yüzde 44,8’ini aldı.

Geçmişte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Bolsonaro’nun, yolsuzlukla ve suçla mücadele konusundaki sert söylemleri, kendisini seçim anketlerinde en popüler aday haline getirmişti.

Ülkesinin 1964 – 1985 yılları arasında askeri diktatörlükle yönetilmesine atıfla o günlerden övgüyle söz eden Jair Bolsonaro, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, demokratik değerlere saygı göstereceğini ancak Brezilya’nın yönünün değişeceğini dile getirdi.

Aşırı sağcı lider ayrıca, devlet başkanı yardımcısı ve bazı bakanlıklar için de emekli generalleri aday göstereceğini kaydetti.

“Sosyalizm, komünizm, popülizm ve aşırı solla flörte devam edemeyiz” diyen Bolsonaro, yolsuzluğun ve rüşvetin ortadan kaldırılacağı sözü verdi.

Konuşmalarında sık sık ABD Başkanı Donald Trump’a olan hayranlığını dile getiren aşırı sağcı lideri, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Trump arayarak tebrik etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump ve Bolsonaro arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Trump’ın, Bolsonaro’yu seçim zaferi için tebrik ettiğini belirten Sanders, “İki lider de ABD ve Brezilya halkının yaşamlarını geliştirmek için yan yana çalışacaklarına dair güçlü bir taahhütte bulundular.” ifadelerini kullandı.

(Euronews)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.