Günün ManşetiHayvan HaklarıManşet

Yaşadığı Yalova’dan memleketi Muş’a pedallıyor: Toy kuşlarının yaşaması için bisikletle 1.550 km!

0

Mayıs ayında Yalova’dan Mersin’e kadar 1.700 km’lik mesafeyi Gediz Deltası üzerinde yapılması planlanan otoyol projesi sonucu yaşam alanlarını kaybetme riski ile karşı karşıya olan pelikanlara dair farkındalık yaratmak amacıyla bisikleti ile kateden 62 yaşındaki Ali Fuat Gülşen bir kez daha yollarda. Gülşen’in bu seferki hedefi Yalova’dan Muş’a kadar 1.550 km boyunca pedal basmak. Yeni hedef ise nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Muş’un toy kuşlarına sahip çıkılmasını sağlamak.

Ali Fuat Gülşen ile Yeşil Gazete adına ilk görüşmeyi 30 Mayıs tarihinde 1.700 km pedal basıp ulaştığı Mersin’de gerçekleştirmiştik. İkinci buluşmamız ise kutlu bir tesadüf sonucu Gediz Deltası otoyol projesinin iptalini haber aldığımız 14 Ağustos günü Çınarcık’ta idi.

22 Ekim Pazartesi (dün) Yalova Çiftlik beldesindeki evinden 06:30’da yola çıkan Gülşen ile bugün (23 Ekim Salı) sabah saatlerinde telefon ile görüşme imkanı bulduk. Hendek’i geçmiş, Düzce’ye doğru pedalladığı sırada konuştuğumuz Ali Fuat Gülşen ile sizleri başbaşa bırakırken kendisine, “İyi yolculuklar” diliyor ve bir önceki seyahatinde olduğu gibi bu sefer de hedefine ulaşmasını, Muş ve çevresinde bir zamanlar 3.000 civarında iken avcılık nedeniyle bugün sayıları 150 – 200’e kadar düşen toy kuşları için de bir an önce harekete geçilmesini ümit ediyoruz.

20 gün pedal basarak Yalova’dan Muş’a 1.550 km

“Pazartesi sabahı 6:30’da yola çıktım. 20 günde Muş’a ulaşma niyetim var. Günde 70 km pedallayarak hedefime varırım diye hesapladım. 22 Ekim yola çıkış olduğuna göre, 12 Kasım’da Muş’ta olurum kısmetse.

Toy kuşlarının durumunu Muş Valiliği’nin sitesindeki verilerden öğrendim. Kendim de Muşlu olduğum için çocukluğumdan beri bu kuşları hem çok sever hem de bilirim. Nesillerinin tükenme tehdidi ile karşı karşıya olduğunu, sayılarının bu denli azaldığını bilmiyordum. Benim çocukluğumda sayıları çoktu. 3.000 kadar toy kuşunun kısza zaman içinde 150 – 200 gibi bir rakama düştüğü belirtiliyor Muş Valiliği’nin sayfasında. Bu bilgi üzerine ben de yeni rotamı Yalova – Muş olarak belirlemek istedim.

Emekli maaşımın imkanları ile yollardayım

Herhangi bir sponsorum bulunmuyor. 2 firma ile görüştüm ve destekleyeceklerini belirtmişlerdi ama sonradan ses çıkmadı onlardan. Bundan önceki bisiklet seyahatlerimi de çoğunlukla bu şekilde yaptığım için sorun yok tabi.

Destek ihtiyacı olarak şunu söyleyebilirim. Her gün bisikletle yollarda olduğum ve çadır kurup kamp ata ata yola devam ettiğimden bazen banyo ihtiyacım olabiliyor. O konuda yardımcı olunabilse benim için çok iyi olurdu. Bir de işte 20 günlük yolculuğumun en azından birkaç günü otelde ya da beni misafir edecek bisikletseverlerin evlerinde konaklama imkanımın bulunmasını tercih ederdim.

Düzce Bisikletliler Platformu başkanı Nizamettin Ulaş ile

Şimdi Düzce yolundayım ve Düzce Bisiklet Platformu başkanın Nizamettin Ulaş ile görüştüm. Kendisi, sağolsun, çok yardımcı oldu ve bu akşam onun evinde konaklayacağım. Yarın da Bolu dağına doğru pedallamaya devam edeceğim.

Çadır kampı için tüyolar

Dün akşam Hendek’i 10-15 km kala boş bir arsada kamp kurdum. Öyle gözümün kestiği yere de gidip çadır atmıyorum elbette. Dün mesela muhtardan izin aldım. Muhtar olmasa jandarma ya da polisten yani kolluk kuvvetlerinden izin alma yolunu tercih ediyorum. Kendimi güvenceye almak adına bu en güvenli tercih benim için.

Bugün Düzce’deyim dediğim gibi yarın için Bolu Dağı bölgesinde sağanak yağmur gösteriyor meteoroloji. Yarını da Düzce’de geçirip sonra yola çıkabilirim. Havanın ve imkanların da durumuna bağlı bu elbette. Sağanak yağmurda Bolu dağında pedal basabilirim ama daha ağır kış koşulları başgösterirse şartların uygunluğunu beklemek gerekecek. Gene de 20 günde Muş’a varacağımı tahmin ediyorum.

Toy kuşları için herkes harekete geçmeli

Bu yolculuğumun sonunda hedeflediğim şey ise toy kuşlarının kurtarılmasını sağlamak. Muş Valiliği, Muş Alpaslan Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve halkın işbirliği ile Muş’un simgesi toy kuşlarımızın neslinin tükenmesinin önüne geçmek zorundayız.

Bilgilendirme Muş Valiliğinin internet sitesinden. Toy için, “ölüme uçan kuş” tanımı yapılmış

Benim gözlemlediğim kadarı ile toy kuşlarının 3binli sayılardan bugün 200 kuşa düşmesi avcılık kaynaklı. Toy ağır hareket eden ve alçaktan uçan bir kuş türü ve bu özellikleri nedeniyle de avlanması çok kolay bir kuş.

Herkesi toy kuşları için harekete geçmeye davet ediyorum. Gediz Deltasındaki flamingolar için nasıl birlik olup başarılı bir sonuç ortaya çıkardı isek aynısını Muş’un toy kuşları için de yapabiliriz. Yeter ki buna inanıp gerekli adımları bir an önce atabilelim.

Muş Valiliği: Ölüme uçan kuş, “Toy”

Muş Valiliği’nin web sitesinde toy kuşuna dair ayrıntılı bir bilgilendirme sayfası yer alıyor.

Ölüme Uçan Kuş; ‘Toy’” başlıklı yazıda, “Toy (Otis tarda), nesli dünya ölçeğinde tehlike  altında bulunan ve ‘Hassas’ (Vulnerable) kategorisinde sınıflandırılmış  bir türdür (BirdLife International 2000). Tür aynca, Avrupa Birliği’nin ‘Yaban  Kuşları Direktifi’ (Wild Birds Directive) Ek 1; ‘Bern  Sözleşmesi’ Ek II; ‘Bonn Sözleşmesi1 Ek I ve ‘CITES’ Ek I  bölümlerinde yer almaktadır. BirdLife International’ın Avrupa ölçeğinde koruma  Önceliğine sahip türleri belirlemek için yaptığı çalışmaya göre toy, 1.  kategoride bulunmaktadır. Bu kategori kısaca SPEC1 olarak tanımlanmaktadır” bilgisi yer alıyor.

Toy kuşu için ülkemizdeki  önemli tehdit unsurları ise aşın otlatma ve sulama/drenaj projeleri sonucu üreme  alanlarının zarar görmesi, insan baskısı sonucu  uygun yaşam alanlarının azalması, yasadışı avcılık, tarım faaliyetlerinin  yoğunlaşması, besin azlığı, kimyasal kullanımı, elektrik telleri ile olan çarpışmalar olarak belirtilmiş.

Toy kuşunun  ayrıca ülkemizde, Nesli  Tehlike Altındaki Türler Kırmızı Listesi taslağında ‘Nadir’ olarak  sınıflandırılmış ve avlanması 1977’den bu yana yasaklanmış durumda.

62 yaşında flamingolar için Yalova’dan Mersin’e bisikletle 1.700 kilometre katetti

Flamingoları tehdit eden projenin yürütmesinin durdurulmasına mini kutlama

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.