ManşetTarım-Gıda

Monsanto’nun ‘Roundup davası’ itirazına ret: 289 milyon dolar tazminata ise indirim!

0

Kaliforniya’nın San Francisco Eyaleti Yüksek Mahkemesi hakimi Suzanna Balanos, 22 Haziran Pazartesi günü (dün) gerçekleşen duruşmada Monsanto’nun (yeni adı ile Bayer) Dewayne Johnson davasının tekrar görülmesine dair talebini reddetti ancak 289,2 milyon ABD doları tutarındaki para cezasında ise indirime gitti.

Haziran ayında 62.5 milyar ABD dolarına  Bayer tarafından satın alınan biyokimya devi Monsanto Dewayne Johnson tarafından dava edilmişti. 11 Ağustos 2018’te, jüri Monsanto‘nun Dwayne Johnson’a 250 milyon ABD doları cezai tazminat, 2.2 milyon ABD doları maddi tazminat, 37 milyon ABD doları manevi tazminat olmak üzere, toplam 289.2 milyon ABD doları tazminat ödemesini kararlaştırmıştı.

Hakim Balanos’un dünkü kararı davanın yeniden görülmemesi ve 250 milyon ABD doları bedelindeki cezai tazminatın 39 milyon ABD dolarına indirilmesi yönünde oldu. Hakim Balanos, Dewayne Johnson bu indirimi kabul etmediği takdirde, davanın yeniden görülmesine hükmedeceğini de belirtti. Amerikan gıda sisteminde güven ve saydamlık konusunda faaliyet gösteren U.S. Right to Know isimli STK mahkeme kararını yayınladı.

Dewayne Johnson

2012-2015 yılları arasında Roundup kullanan Johnson’a 2014’te lenf kanseri teşhisi konuldu

2012-2015 yılları arasında San Francisco Benecia okul bölgesinde park bahçe görevlisi olarak çalışan ve Roundup herbisitini (ot öldürücü kimyasal) kullanan Johnson’a Ağustos 2014’de bir tür lenf kanseri olan Non-Hodginks Lenfoma teşhisi konuldu. Johnson, Monsanto’ya 2016 yılında dava açtı. Mahkeme dava tarihini Johnson’un sayılı günü kaldığı için öne almıştı.

Jüri, emsal oluşturabilmesi açısından da tarihi önem taşıyan bu davada Roundup ve benzeri glifosat içeren ürünlerin kullanıcılara ciddi tehlike teşkil ettiğine ve Monsanto yetkililerinin bu tehlikeler hakkında yeterli uyarı yapmayarak haksız fiili kasıt ya da zulüm olarak işlediğine” karar vermişti.

Hakim Balanos’un geçen haftaki duruşmada davanın yeniden görülmesine dair karar verebileceğine dair ifadeleri üzerine dört jüri üyesi, The Guardian gazetesine yaptıkları açıklamada hakimin bu sözleri karşısında şaşkın ve kızgın olduklarını ve jürinin oy birliğiyle verdiği karar bir hakim tarafından geçersiz kılınabilecekse, jüri sisteminin varlık sebebini sorguladıklarını ifade etmişlerdi.

Dewayne Johnson’un tarihi zaferinin ardından ABD’de Monsanto’ya (Bayer) Roundup ve diğer glifosat içeren herbisitler ürünleri hakkında kanser hastası ve yakınları tarafından 8.000’nin üzerinde dava açıldı.

Dewayne Johnson ile ilgili dava süreci ve Ağustos 2018 kararını detaylarını bu Yeşil Gazete haberinden de okuyabilirsiniz.

Haber: Ayşe Bereket-Yeşil Gazete

Kaynaklar:

https://usrtk.org/wp-content/uploads/2018/10/Johnson-vs.-Monsanto-10.22.18-Order-re-JNOV-and-New-Trial.pdf

https://www.theguardian.com/business/2018/oct/22/monsanto-cancer-roundup-weedkiller-judge-denies-appeal

https://www.theguardian.com/business/2018/oct/18/monsanto-verdict-jurors-judge-dewayne-johnson

https://yesilgazete.org/blog/2018/08/11/monsanto-bayer-glifosat-kanser-davasinda-tarihi-zafer-289-2-milyon-dolar-tazminat-cezasi/

 

 

 

Ayşe Bereket

twitter.com/aysebereket

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.