Kültür-SanatManşet

Engelsiz Filmler Festivali’nden, ‘Kültürel Hayata Eşit Katılım Paneli’

0

Engelsiz Filmler Festivali’nin ev sahipliği yaptığı “Kültürel Hayata Eşit Katılım” konulu panel, iki erişebilir festival; Klappe Auf! Kısa Film Festivali ve Oska Bright Film Festivali’nden konukların da katılımıyla 19 Ekim Cuma günü (dün) Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşti.

Türkiye, İngiltere ve Almanya’daki film festivallerinde erişimin nasıl tanımlandığı üzerinden kültürel hayata katılım konusunun tartışıldığıpanel öncesinde, iki erişebilir festivalin hazırladığı “Zebra” adlı kısa film seçkisinin gösterimi yapıldı. Gösterim sonrası Engelsiz Filmler Festivali program koordinatörüEzgi Yalınalp’in moderatörlüğünde gerçekleşen panel, İngiltere’den Oska Bright Film Festivali yönetmeni Becky Bruzas, Oska Bright Film Festivali yapımcısı Lizzie Banks, Oska Bright Film Festivali yaratıcı yapımcısı David Parker, Hamburg’dan Klappe AUF! Kısa Film Festivali yönetmeni Andreas Grütznerve Klappe AUF! Kısa Film Festivali yardımcı yönetmeniKatrin Mersmann’in katılımıyla gerçekleşleşti.

İlk Zamanlar Engelli Bireylerin Ön Yargılarıyla Karşılaşıyorduk

British Council iş birliğiyle, Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik Programı kapsamında düzenlenen panel, 3 erişilebilir festivalin tanıtım filmlerinin gösterimi ardından başladı. İlk olarak erişilebilir festivallerin yola çıkış hikayeleri ve erişilebilirlik hakkındaki uygulamalarının konuşulduğu panelde, festivalleri organize ederken karşılaşılan engellerin üzerinde duruldu. Oska Bright Film Festivali’nden David Parker, insanların festivale gelmeden önce belli bir ön yargıya sahip olduklarını ve bu yargıyı aşmaya çalıştıklarını dile getirirken, Klappe AUF! Kısa Film Festivali’nden Katrin Mersmann, ilk yıllarında filmleri gösterebilecekleri erişilebilir mekan bulmakta güçlük çektiklerinden söz etti. Engelsiz Filmler Festivali’nden Ezgi Yalınalp ise festivalin ilk yıllarında engelli bireylerin, festivale katılımları konusundaki çekincelerinden bahsetti.

Her Şey Daha Erişilebilir

Ezgi Yalınalp, katılımcılara kendi ülkelerindeki erişilebilirlik hakkında düşüncelerini sorduğunda ise Oska Bright Film Festivali’nden Lizzie Banks, sinemalarla yakın çalıştıklarını dile getirerek, İngiltere’de engelli bireylerin toplu taşımayı ücretsiz kullandıklarından bahsetti. David Parker ise sosyal bakım bütçesinin her yıl düştüğünün altını çizerek, son zamanlarda festivale daha az sayıda engelli bireyin katıldığını dile getirdi. Klappe AUF! Kısa Film Festivali’nden Katrin Mersmann ise Hamburg’ta erişebilirlik kültürünün yaygınlığından ve fiziksel anlamdaki katılımın yoğunluğundan bahsetti.

Katılımı Her Yıl Daha da Arttırmaya Çalışıyoruz

Panelin devamında Engelsiz Filmler Festivali’nde her yıl katılımı arttırmak için özel etkinlikler düzenlediklerini ve ilgiyi arttırmaya çalıştıklarını dile getiren Ezgi Yalınalp, festival olarak yoğun katılım sağlamak için engelli bireyleri otobüslerle festivale getirmekten kaçındıklarını dile getirdi. Engelsiz Filmler Festivali’nin düşüncelerine katılan her iki festivalin yöneticileri ise; erişilebilirlik konusunda çalışacakları çok alan olduğunun altını çizerek, katılımcı üç festivalde izleyicilerden aldıkları geri bildirimlerle ve her yıl festivallerine bir yenilik katarak katılımın daha da artmasını sağlamaya çalıştıklarından bahsettiler.

Panelde konuşulan bir diğer konu ise festivallerin nereden ve nasıl destek aldıkları oldu.

Oska Bright Film Festivali’nin ilk yıllarında çok iyi destekler aldığını dilete getiren David Parker, son yıllarında bekledikleri desteği alamadıklarından bahsetti. Almanya’da Klappe AUF! Kısa Film Festivali olarak bilinir olduklarını dile getirerek sözüne başlayan Andreas Grützner, bu tür projeleri destekleyen bir kurumdan her yıl destek aldıklarını dile getirdi. Konuşmanın devamında ise Ezgi Yalınalp, Engelsiz Filmler Festivali’ne farklı organizasyonlardan yoğun destek olduğunu dile getirdi.

Katılımcılar, festivaller arası bilgi alışverişinin öneminden bahsederek söyleşinin devamında seyircilerin sorularını yanıtladılar. Söyleşinin sonunda her iki festivalin yöneticileri, Engelsiz Filmler Festivali’ne kendilerini davet ettikleri için teşekkür ederek, birlikte iş birliği yapmaktan ve Türkiye’deki sinemaseverleri görmekten mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.