DünyaManşet

Brexit: Lordlar, ‘’Sanat, dolaşım özgürlüğü olmadan acı çekecek.’’

0

The Guardian‘da Mark Brown imzasıyla yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Şehnaz Güven‘in çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Lordlar kamarası üyeleri, İngiltere’nin sektörün katkısından çok büyük fayda sağladığına işaret ediyor. Foto: Alamy

Komite, kültür sektörünün dünyanın her bir yanından insanlarla iş birliği içinde geliştiğini söylüyor.

Lordlar kamarası, dolaşım özgürlüğünün Brexit sonrası kısıtlanması durumunda İngiltere’nin gelişen kültürel endüstrilerinin yurt dışındaki yetenekleri ülkeye çekmekte zorlanabileceği konusunda uyardı.

Lordlar kamarasının Avrupa Birliği iç işleri alt komitesinin Brexit raporu ve kültür sektöründeki insan dolaşımı, hükumetten daha fazla ayrıntı ve açıklama gerektiriyor.

Rapor, Avrupa Birliği ve İngiltere arasında karşılıklı düzenlemeler yapılmadığı sürece, İngiltere’nin, ülkeye gelen vasıflı kültür sektörü çalışanı sayısında düşüş yaşayabileceğini belirtip ekliyor: ‘’Böyle bir gelişme, sektörün zararına olacak ve İngiltere’deki Avrupa çapında yetenek görmekten zevk alan kitleler için ciddi bir kayıp teşkil edecek.’’

Komite, hükumeti dolaşım özgürlüğü konusunda esnek bir yaklaşım sergilemeye teşvik etti ve Avrupa Birliği çapında kısa süreli ‘’turne vizesi’’ çağrılarını destekledi.

Rapor, kültür sektörünün İngiltere toplumu ve ekonomisinin yanı sıra uluslararası imaj ve nüfuz açısından da ‘’son derece önemli’’ olduğunu ve her zaman dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla iş birliği içinde çalıştığını belirtiyor.

‘’Avrupa Birliği kültür çalışanlarını, üçüncü ülke vatandaşları için geçerli olan kısıtlamalara tabii tutmak sektöre zarar verebilir çünkü, mevcut vize kuralları çoğu kültürel kuruluşun sunabileceği asgari ücreti aşıyor. Sonuç olarak, İngiltere yeni yetenekleri çekmekte zorlanabilir,’’ diyor.

Avrupa’da kısa sürede dolaşım kabiliyeti, birçok kültürel sektör kuruluşunun iş modelinde tamamlayıcı bir rol oynuyor.

Komite başkanı Lord Michael Jay: ‘’İngiltere’nin kültür sektöründe çalışan bireyler oldukça hareketlidir ve dünyanın her bir yanından insanla iş birliği içindedir. Ülke, kültür sektörünün ekonomiye ve topluma yaptığı katkıdan fazlasıyla yararlanmaktadır ve sektör, İngiltere’nin uluslararası imaj ve nüfuzuna önemli bir katkı sağlamaktadır,’’ dedi.

‘’Eğer hükumet, Brexit sonrası ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak bir göç sistemi kurmak istiyorsa, İngiltere’deki ara bulucuların esnek olması gerekmektedir. Bu, İngiltere’ye çalışma amaçlı giriş yapmak isteyen Avrupa Birliği vatandaşlarının üzerindeki herhangi bir kısıtlamanın, karşılıklı olarak AB’deki İngiliz işçilerine de getirilebileceği anlamına geliyor.’’

 

Makalenin İngilizce orijinali

Haber: Mark Brown

Yeşil Gazete için çeviren: Şehnaz Güven

 

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.