DünyaManşet

Kanadalılar yasal esrar için kuyruğa girdi

0

Kanada, G20 ülkeleri arasında keyif amaçlı esrarı yasallaştıran ilk ülke oldu. 17 Ekim gece yarısı başlayan uygulamadan yararlanmak isteyen Kanadalılar, satış yapan dükkanların önünde soğuğa aldırmadan uzun kuyruklar oluşturdu.
Ülkenin en doğusundaki St. John’s kentinde onlarca kişi soğuğa aldırış etmeden gece yarısına kadar esrar mağazası önünde bekledi. “Tweed” adlı mağaza ise bu özel gün adına saat 00.00’da kapılarını ilk müşterilerine açtı.

Saat 20.00’dan itibaren sırada bekleyen Ian Power adlı Kanadalı, “Yasallaştığında ilk gram esrarı satın almak hayalimdi ve şimdi buradayım. O kadar heyecanlıyım ki kendimi bulutların üstünde hissediyorum, kendimi gülümsemekten alıkoyamıyorum. Üşümüyorum. Dışarısı buz gibi ama ben üşümüyorum.” dedi.

Esrarın yasallaştığı ikinci ülke

3 yıl önce göreve gelen Başbakan Justin Trudeau’nun seçim kampanyası sırasında vaatlerinden biri esrar kullanımının yasallaşmasıydı. Kanada böylelikle dünya üzerinde keyif amaçlı esrar kullanımına izin verildiği ikinci ülke oldu. 2013’te Uruguay’da da bu amaçla bir yasa geçirilmişti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise başkent Wasington D.C.’de ve Kaliforniya dahil sekiz eyalette keyif amaçlı esrar kullanımı yasallaşmıştı. 1 Ocak 2018’de, Kaliforniya dünya üzerindeki en büyük yasal esrar pazarı haline gelmişti.

Hollanda ve İspanya’da ise esrar kullanımına cezai yaptırım uygulanmazken, tıbbi amaçlı esrar satışına da izin veriyor.

Halkın yüzde 16’sı kullanıyor

Resmi istatistiklere göre 2017 yılında Kanada nüfusunun yüzde 16’sı esrar kullandı.

Esrar pazarına girmek isteyen yatırımcılarsa, Toronto Borsası’na bu sektörde çalışan firmalara milyarlarca dolar değerinde yatırım yaptı.

Diğer yandan yeni karara karşı çıkan muhafazakar muhalefet partisi ve bazı doktorlar, esrar kullanımın sağlık üzerinde sorunlara neden olacağını açıkladı. Başbakan Trudeau ise yeni önlemlerin yasa dışı esrar satışını sonlandırarak suç örgütlerinin bu sayede para kazanmasına engel olunacağını savundu.

(Euronews)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.