DünyaManşet

Fener Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne bağımsızlık verdi, Rusya kızgın

0
fener Patriği Bartolemeos ve Rusya Patriği Kiril

Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlık talebini kabul eden Fener Rum Patrikhanesi ile tüm ilişkilerini kesti.

Fener Patriği Bartolemeos ve Rusya Patriği Kiril

Alınan karar uyarınca Rus Ortodokslardan, Fener Rum Patrikhanesi’ne ait kiliselerdeki ayinlere katılmamaları istendi.

Rus piskopos ve rahiplere de Fener Rum Patrikhanesi temsilcileriyle aynı ayinlerde yer alamayacakları söylendi.

Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna kilisesine bağımsızlık verme kararından vazgeçmesi umudunu dile getiren Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion, “Aklıselimin galip gelmesini umuyoruz. Ama değişiklik olmadığı ve bu yasadışı karar Fener Rum Patrikhanesi için geçerli kaldığı sürece bu kiliseyle iletişim içinde olamayız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da çok sayıda Hristiyan, Rus Ortodoks Kilisesi’ni, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı isyancıları desteklemekle ve Putin çizgisini izlemekle suçluyor. Ruslar ise Fener Patriği Bartelemeos’u 1054’ten beri araları açık olan Vatikan ile barışma yolları aramakla suçluyor.

İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi ise 300 milyondan fazla Ortodoks Hristiyan’ın temsilcisi konumunda ve Fener Patriği Ortodokslar için eşitler arasında birinci olarak kabul ediliyor.

Patrikhane daha önce Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlık talebini uzun süre kabul etmemişti.

Rusya ise Ukrayna’nın başkenti Kiev’i, Rus Ortodoks Kilisesi’nin tarihi merkezi olarak görüyor.

Rusya’nın 2014’te Ukrayna toprağı Kırımı’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalar, iki ülkenin kiliseleri arasında da gerginliğe yol açmıştı.

( BBC, The Guardian, Sputnik)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.