DünyaGünün ManşetiManşet

Avrupa’da yükselen Yeşil Dalga

0

Avrupa’da yeşil siyaset yükseliyor. Pazar günü üç ayrı ülkede yapılan üç ayrı seçimde Yeşiller’in gösterdiği başarı Avrupa’da geniş yankı buldu. Avrupa medyası bu seçim başarısını Avrupa’da yükselen Yeşil Dalga olarak veriyor.

Geçtiğimiz Pazar günü Belçika’da yerel, Lüksemburg’da genel ve Almanya’nın Bavyera eyaletinde eyalet seçimleri vardı. Her üç seçimde de Yeşiller büyük başarı sağladı.

Belçika yerel seçimleri:

14 Ekim 2018, Pazar günü Belçika’da yerel seçimler yapıldı. Belçika yerel yönetimlerin çok güçlü olduğu, merkezi olmayan bir yönetim ile yönetiliyor, bu nedenle yerel seçimler çok önemli. Bu yerel seçimlerde Ecolo-Groen (Yeşiller) tarihi bir seçim başarısı elde etti. Zakia Khattabi ve Patrick Dupriez’nin eş sözcülüğünü yaptığı parti dört Brüksel bölgesinde birinci olurken diğer bölgelerde %29’a varan oy aldı.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun ve Avrupa Konseyi’nin de bulunduğu Ixelles bölgesinde de Yeşiller birinci parti oldu. Fransızca konuşan Wallon bölgesinde Ecolo tekrardan bölgenin üçüncü partisi olarak seçilirken bazı şehirlerde ilk defa oyların çoğunluğunu aldılar. Flamanya bölgesinde ise Yeşiller geçen seçimlere göre temsiliyetini arttırdı ve bölgenin önemli şehirleri Antwerp, Oostende ve Brugge’de yerel hükümetlerde yer alabilecekler.

 

 

Lüksemburg genel seçimleri:

Lüksemburg’da Pazar günü yapılan genel seçim sonuçlarına göre Greng (Yeşiller) 2013’te aldıkları %10 oyu 4.8 puan arttırarak oyların %14.8’ini aldı. Yine Avrupa Parlamentosu’nda Yeşiller ile koalisyonda olan Pirat (Korsan Parti) de oy oranını 5.1 puan artırarak oyların %8’ini aldı. Bu seçimlerin kazananı en yüksek (ve neredeyse tek) oy artışlarıyla Yeşiller ve Korsan Parti oldu.

 

Bavyera eyalet seçimleri:

Avrupa’daki yükselen yeşil hareketin en çarpıcı kanıtı ise Bavyera’dan geldi. Tüm Avrupa medyası Almanya’da oylarını arttıran ırkçı ve aşırı sağ partilerden bahsederken Yeşiller’in önlenemez yükselişini göz ardı etti. Bavyera’da Die Grüne (Yeşiller) en büyük ikinci parti konumunu aldı. Angela Merkel’in kardeş partisi muhafazakar Christian Social Union(CSU) 10.4 puanlık oy kaybıyla 50 seneden sonra ilk defa tek parti konumunu kaybetti.

Bu seçimlerin en büyük kazananı ise 8.9 puanlık artış ile oyların %17.5’ini alan Yeşiller Partisi oldu. Yeşiller bu oy kazanımı ile Bavyera’nın en büyük ikinci partisi haline geldi. Bavyera’da bir koalisyon hükümeti kurulması gerekecek. Bavyera seçmeninin %59’u Yeşiller’in koalisyonda yer alması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca Yeşiller bu seçimlerin sonunda Münih’te lider konuma geldi.

Haber: Özgecan Kara

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.