DünyaManşet

Bavyera seçimlerinde Yeşiller dengeleri değiştirdi

0

Almanya’nın Bavyera eyaletinde yapılan meclis seçimlerinde tüm dengeler değişti. İktidardaki CSU ciddi oranda oy kaybederek salt çoğunluğu kaybederken, Yeşiller oy oranını önemli oranda artırarak Bavyera’nın ikinci büyük siyasi gücü oldu. Sağ popülist – ırkçı AfD ise Sosyal Demokratlardan fazla oy alarak ilk kez meclise girdi.

Katharina Schulze ve Ludwig Hartmann seçim başarısını kutluyor

Almanya’nın Bavyera eyaletinde 9,5 milyon seçmen yeni eyalet meclisini belirlemek için sandık başına çağrıldı.  Seçimlere katılım oranı yüzde 72,5 olarak açıklandı. 2013 yılındaki seçimlerde katılım oranı yüzde 63,9’du.

Bavyera’da 1957 yılından bu yana aralıksız olarak iktidarda olan ve Hristiyan Demokrat Partinin Federal Mecliste ortağı CSU eyalet meclis seçiminde yüzde 12’den fazla oy kaybına uğradı.

Seçim sonuçlarına göre ikinci siyasi güç olmayı başaran Yeşiller’in Eş Başkanı Robert Habeck, ZDF’e yaptığı açıklamada, sonucu “değişim isteği” şeklinde yorumladı. Habeck, “Birçok insan Bavyera’da izlenen politika ve kullanılan dilin kendilerini temsil etmediğini hissediyor” dedi.

Yeşillerin seçim başarısının bir diğer ilginç yönü ise Bavyera’daki 100 000’ü aşkın nüfus barındıran şehirlerde birinci parti olması. Münih, Nürnberg, Augsburg, Regensburg gibi 100 000’den fazla nüfuslu şehirlerde Yeşillerin oy oranı % 30’u buldu.

Yeşiller Bavyera Eyalet Meclisine 38 milletvekili soktu. CSU 85, (Sosyal Demokratlar) SPD 22, Hür Seçmenler 27,  FDP 11, AfD ise 22 milletvekili ile temsil edilecek.

Eyalet Başbakanı CSU’lu Söder, seçimden ikinci parti olarak çıkan Yeşiller’le koalisyona sıcak bakmadığını açıkladı.

Almanya’da iki hafta sonra Hessen Eyaleti’nde seçimler yapılacak. Hessen eyalet seçimlerinde sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) meclise girmesi bekleniyor. Bu durumda AfD Almanya’daki tüm eyalet meclislerinde sandalye sahibi olmuş olacak.

Kürt siyasetçi Gülseren Demirel parlamentoya girdi

Parlamento seçimlerine Die Grünen (Yeşiller Partisi) adayı olarak katılan Kürt siyasetçi Gülseren Demirel, seçim bölgesinde yüzde 32.2 gibi yüksek bir oranda oy alarak seçildi.

Yeşiller Partisi listesinden 5. sırada aday olan Gülseren Demirel, “herkesin kendi renkleriyle yer alacağı renkli bir toplum için” tüm duyarlı kesimlerin adayı olduğunu ifade etmişti.

Gülseren Demirel kimdir?

Malatyalı bir ailenin çocuğu olarak 7 yaşında Almanya’ya yerleşen Demirel, meslek eğitimi ardından üniversitede sosyal pedagoji okudu. Pedagog olarak AWO’da (Arbeiterwohlfahrt) çalışan Demirel, bir kız çocuğu sahibi. 10 yıldan beri Münih Belediye Meclisi üyesi olan Demirel, halen Belediye’de Yeşiller Fraksiyonu Başkanlığını yapıyor. Demirel, Münih Belediyesinde görevde olduğu sürede, “Herkes için ödenebilecek yaşam alanları ve sosyal konutlar, zorla evlilik ve kadın sünneti tehdidi ile karşı karşıya kalan kadın ve kızlar için “Wüstenrose”(Çöl Gülü) adlı kurumun oluşturulmasına katkıda bulundu. Münih’te aşırı sağcılara karşı Irkçılığa Karşıtı Temas Noktası adlı kurumun girişimcisi ve ortak kurucusu Nevruz Bayramı’nın Münih Belediye Meclisi tarafından resmileştirilmesinde öncülük etti.

 

(Deutsche Welle, IPM News)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.