Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Toprak Ana Masalları – Eda Uysal

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar için Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Toprak Ana Masalları

“Hayvanlar sizin kardeşinizdir. Dünya size ne kadar aitse, onlara da o kadar aittir, bu yüzden Dünya’yı paylaşmayı öğrenmeniz gerekecek.”

 (Yellowstone Vadisi Yerlileri Masalı, Kuzey Amerika)

Toprak Ana, masallarını kulağımıza fısıldamaya devam ediyor…Kimi zaman tatlı bir meltem ile saçlarımızı okşayarak ve bir gökkuşağı gibi doğup güneş ışıklarıyla dans ederek, kimi zaman da aldığı tüm yaraları temizlemeye çalışırcasına nehir yataklarını taşırarak, kum ve toz bulutlarıyla yükselerek…Paraşüt Kitap’tan çıkan Toprak Ana Masalları farklı coğrafyalardaki yerel halkların doğa ile ilişkilerini konu edinen dokuz masaldan oluşuyor. Çorak topraklardan, bereketli ormanlara; volkanik adalardan yemyeşil çayırlara uzanan bu ekolojik hikayeler  toprağın kadim bilgilerini anlatarak yüreklerimize kök salıyor.

Toprak Ana Masalları, çocuk kitabı kategorisinde yer alsa da kitabın her yaştan insana hitap eden bir dili var. Kelimelerle ve sade çizimlerle yaratılan bu zamansız dünyada okuru Hindistan’dan Avusturalya’ya, Yemen’den Kolombiya’ya diyar diyar gezdiriyor. Kendi düzenimizde yapacağımız ufacık değişikliklerle doğayı kurtarabileceğimizin umudunu aşılıyor. Hint Masalı’nda tek dalı kesilen bir ağacın dengesinin nasıl bozulduğunu öğrenirken, Amazon Yerlileri Masalı’nda bir yangından kurtulmak için minicik bir damlanın bile önemini anlıyoruz. “Denizi sömürmek çok tehlikelidir çünkü deniz, vermeyi bildiği gibi almayı da bilir.” ifadesiyle aşırı avlanmanın hazin sonuna Cap-Vert Masalı ile şahit oluyoruz. Guajira Çölü Masalı yaşam kaynağına dönüşen sihirli bir yağmur ağacının hikayesini anlatıyor. Coğrafyalar değişse de aslında her hikaye aynı temayı işliyor ;  “Doğa ile uyumlu yaşamayı öğren ve öğret”.

Bu dünyayı hayvanlarla paylaşmayı öğrendiğimizde, doğa ile sevgi çemberini kurduğumuzda, düşlere inanıp kollarımıza sığdırabileceğimiz kadar çiçekler topladığımızda ve Toprak Ana Masalları’nı nesilden nesile aktardığımızda kim bilir belki ardımızdan düşenler yeniden yeşertir dünyayı…

Yazan : Rolande Causse, Nane ve Jean- Luc Vezinet

Resimleyen: Amelie Fontaine

Yayınevi : Paraşüt Kitap

Çeviren: Özge Akkaya

42 sayfa

8+

 

Eda Uysal

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.