Ekolojik YaşamManşet

[Yeşil Gazete BIFED’de] İlk gün izlenenler, ikinci günden öneriler

0
Organiğin Evrimi bugün 20:00'de Salhane'de gösteriliyor

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali 10 Ekim Çarşamba günü (dün) 5. kez belgeseverler ile buluştu. Yeşil Gazete ekibi olarak geçen sene olduğu gibi bu yıl da festivali yerinden takip etme şansına sahibiz.

İlk gün festival konuklarının 8:00’de Geyikli’den kalkan Bozcaada feribotu ile 8:30’da önce adaya ardına da festivalin merkez ofisi Dantela Cafe’ye intikali ile başladı.

BIFED’in gösterim salonları geçen sene olduğu gibi bu sene de Halk Eğitim Merkezi ile Salhane. Belgeseverler Bozcaada merkezinin görece iki ucundaki bu güzel salonların arasında 14 Ekim Pazar günü öğlenine kadar tabiri caiz ise mekik dokuyacaklar.

BIFED sadece belgesel gösteriminden ibaret bir festival değil ilk gününden beri. 11 Ekim Perşembe (bugün) Sinek Sekiz’den İrem Çağıl’ın saat 11:00’de Zübeyde Hanım Çay Bahçesi’nde başlayacak “Doğal Sistemler” başlıklı atölyesi ile atölyeler, 12 Ekim Cuma günü (yarın) ise film gösterimlerinden, yaratıcı yazarlık workshopuna, 9 taş oyunundan masallara pek çok etkinliği içinde barındıran Anka Atamer Çocuk Programı başlıyor.

İlk gün 4 filmi izleme şansı buldum. Halk Eğitim Merkezi’nin 13:00 seansında gösterilen “Kirli Su” Dirty Water) ile “Modifiye Edilmiş” (Modified), Salhane’de 16:00 seansında gösterimi gerçekleştirilen “Tatlı Gece” (The Good Night) ve en nihayet BIFED’in açılış filmi olarak 20:40 civarı gösterimi başlatılan “6 Dolarlık Bir Fincan Kahve” (A Six Dollar Cup of Coffee).

Tataristan’ın Shan eyaletinde yaşayan Kann köylülerinin yaşam alanlarını korumak için Çin menşeili bir kurşun madenş şirketine karşı başlattığı direnişten Kanada’da kah annesi ile yaşayan kah da 10 yılı bulan belgeselinin çekimleri için ABD ve Avrupa arasında mekik dokuyan Aube Giroux’un gdolu ürünlerin etiketlenmesi mücadelesine, oradan Şili’nin kuş uçmaz kervan göçmez bir ormanında tek başına yaşayan 70lerine merdiven dayamış Juan’ın bireysel hikayesine, derken Meksika’nın Chiapas eyaletinde kahve üretimi ile hayatlarını idame ettiren köylülerin kahve tröstlerinin hegemonyası altındaki sektörde ayakta kalma mücadelerine şahitlik ettik.

BIFED’in ikinci günü de dopdolu içeriği ile belgeseverlerin gözlerini kamaştırıyor. Bozcaada konukluğumunun geçen sene olduğu gibi bu sene de ikamet adresi Destina Otel’de sabah hızlıca göz attığım BIFED kataloğundan kendimce bir seçki de hazırladım.

11  Ekim 2018 Perşembe

10:00 – Halk Eğitim – Her Şey Dağılırken Her Şey Bir Arada: ZAD ( Everything’s Coming Together While Everything’s Apart: ZAD)

11:00 – Zübeyde Hanım Çay Bahçesi – İrem Çağıl ile “Doğal Ekosistemler” atölyesi

13:00 – Halk Eğitim – Otlak (La Pastre)

13:00 – Halk Eğitim – Öfke Tarlaları (Fields Of Anger)

16:00 – Halk Eğitim – Yeşil Yalan (The Green Lie)

20:00 – Salhane – Organiğin Evrimi (Evolution of Organic)

Organiğin Evrimi bugün 20:00’de Salhane’de gösteriliyor

Aslında zor bir seçki oldu bu benim için. Hemen her film ile aynı zamanda diğer salonda akıl çelici başka bir belgesel illa ki oluyor BIFED’de.

Mesela 13:00 seansında ben Halk Eğitim Merkezi’ndeki filmleri seçtim ama Salhane’de aynı seansta gösterime sunulan Çoban’ın Şiiri ile Değişim Tarlaları da iştah kabartmıyor değiller. Tesellisi ise 4 filmin de benzer temalara değiniyor olmaları. Çiftçilik, tarımsal hayat, kırsala göç ve küçük çiftçiliğin gezegen için yadsınmaz önemi.

Aynı şekilde 16:00’da benim tercihim Halk Eğitim Merkezi olsa da aynı seansta Salhane’de gösterimi olacak “Duman ve Gaz: İklim Değişikliğini Örtbas Etme” ile “Arka Penceremden” belgeselleri de yandan yandan bana göz kırpıyor. 13:00 seansındaki kararımdan eminim ama 16:00 için her an her şey değişebilir.

 

Alper Tolga Akkuş

#anavarrza

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.