Uncategorized

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’nın BIFED’i çocukların da festivali

0

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) başladı. Bu yıl beşincisi düzenlenen adanın yerel, küçük, yavaş, bağımsız festivali BIFED, 10 – 14 Ekim tarihleri arasında dünyanın farklı ülkelerinden belgesel yönetmenlerini, sinema öğrencilerini ve belgesel izleyicilerini, doğayı ve yaşamı tehdit eden benzer olaylar karşısında bir araya gelmenin, mücadele yöntemlerinin, umut ve ilham veren, haberdar eden, değiştiren hikayelerini yine Bozcaada‘da buluşturacak.

Her geçen yıl büyüyen bir ilgiyle takip edilen BIFED’e 56 ülkeden gelen 250’yi aşkın film başvurusu arasından Uluslararası Yarışma Ödülü için 11 film ve Gaia Öğrenci Ödülü için 7 film finalist seçildi. Endüstriyel ve organik tarım, tohum, iklim değişikliği, çöp, gıda, enerji, su, yerel halklar, kentleşme, mülteciler gibi konularda yaklaşık 50 belgesel izleyiciyle buluşacak. Salhane ve Halk Eğitim Merkezi‘nde gösterilecek filmler her yıl olduğu gibi ücretsiz.

Çocukların BIFED’i

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin bir parçası olan Anka Atamer Çocuk Programı, bu yıl film gösterimlerinin yanı sıra çocukların keyifle vakit geçirirken öğrenecekleri, doğaya yakın hissedecekleri, yaratıcılıklarını özgürce yaşayıp ifade ederken masallarla, yazarlıkla kendilerini keşfedecekleri atölyelerle festivali çocukların da BIFED’i yapıyor.
BIFED izleyicilerinin her yıl merakla bekledikleri festival çantalarından bu yıl çocuklar için de tasarlandı. Üzerinde “Ezme!” yazan bir kirpi çizimi olan sırt çantasının tasarımı, 9 yaşındaki Talya Özgüven’e ait.
Bozcaada’da BIFED zamanı
Adaya doğru yolculuğa çıkmak, BIFED’in ruhuna karışmak, Bozcaada’nın yaz kalabalığından sakinlemiş sokaklarında sonbaharı dolaşmak, şehirden uzaklaşıp kendinize yakın olmak, yeni insanlarla tanışıp üretime, ekolojiye dair deneyimleri paylaşırken filmler hakkında konuşmak, izlediğiniz bir belgeselin yönetmeniyle tanışmak, ruhunuz ve kalbiniz beslenirken küçücük bir adada beş yıldır süren iyi niyetli, çok sesli bu festivali yaşamak ve bir parçası olmak için hala vaktiniz var.

BIFED’i çocuklarla yaşamak isteyenler için Anka Atamer Çocuk Programı’nın detayları:

Binlerce yıl öncesinden bir zeka oyunu: 9 taş

İlk kez M.Ö. 1400 yıllarında Mısır’da rastlanan, Bizans döneminden günümüze kadar ulaşan bir oyunun aynasından günümüz tüketim toplumuna bir bakış… Satın almadan etraflarında kolayca bulabilecekleri doğal malzemeler ile çocuklar kendi yapacakları bu oyunun kurallarını öğrenip stratejiler geliştirerek eğlenceli vakit geçirecekler. Matematik öğretmeni Yeliz Aksoy Yıldırım eğitmenliğindeki 9 Taş oyunu, çocukların oyun algısına yeni bir anlam katacağa benziyor.

Çocuklarla Troia Baskı Şenliği

Seramik – baskı – minyatür sanat dallarıyla ilgili önemli atölye çalışmaları yapan Göksel Sevim, çocuklara geleneksel baskı tekniği ve Troia hakkında bilgi verecek. Troia baskı kalıpları ile pamuklu kumaşlara yapılan baskılar kurutulup ütülendikten sonra boyanıp sergilenecek.

Doğanın dengesi üzerine çocuklar için felsefe 

Paraşüt Kitap’ın kurucularından Eda Doğançay‘ın eğitmenliğindeki bu atölyede çocuklar, “Toprak Ana Masalları” adlı kitapta yer alan bir masal üzerinden doğanın dengesi ve insanların doğayla ve canlılarla kurduğu ilişkilerin farklı dinamikleri üzerine tartışacaklar. Çocuklar için Felsefe (P4C) metoduyla gerçekleştirilecek atölye, çocukların eleştirel ve yaratıcı düşünme, hipotez yaratma, akıl yürütme, birlerinin varsayımlarını sorgulama, soyutlama gibi becerilerini geliştirecek.

Yaratıcı yazarlık atölyesi

Paraşüt Kitap’ın kurucularından Özge Akkaya, ilk bölümde öykünün temel ögelerini anlatacak ve çocuklara temel kurgu bilgileri verecek. Sonrasında çocuklar bu bilgiler ışığında kısa birer öykü kaleme alacaklar. Başlangıç noktası olarak çocuklara 10 kelime verilecek, bu kelimeler Özge Akkaya’nın yazdığı “Kuzey Ormanında Bir Gece” adlı çocuk kitabından seçilecek. Çocuklar yazdıklarını okuduktan sonra aynı kelimelerle nasıl farklı kurgular yaratıldığı üzerine konuşulacak.

Anavarrza’dan masallar 

BIFED’in basın sponsorlarından Yeşil Gazete’nin editörü Alper Tolga Akkuş, festival boyunca haber takip etmesinin yanı sıra,  yaklaşık iki yıl önce keşfettiği masalların büyüsünü dünyasında bu kez BIFED’in çocuk izleyicileriyle buluşacak. Hem çocuklar hem de çocukluğundan kopmayanlara için masala giriş ritüelinin vazgeçilmez olduğuna inanan Alper Tolga Akkuş, atölyenin içeriğini şöyle anlattı: “Gökyüzünü yerine ittiren serçede dayanışmayı, özgürlüğün inadım inat diyen kuşunda asla kaybedilmeyen hürriyeti ve mısırını çalan krala kafa tutan civciv de inandığımız yolda pes etmeden mücadele etmenin değerini fark ediyoruz.”

Dinle bak doğa ne diyor 

1988 yılında ülkemizdeki ilk ekoloji okulunu açan ve yıllarca TEMA Vakfının eğitim programlarına katılan Tuncay Neyişçi, çocukları keyifli bir keşfe davet diyorBir yaprakla, taş parçasıyla, bulutlarla nasıl konuşulabileceğini deneyimlerken doğanın dilini öğrenmek…  Çalışmanın temel amacı bilgi vermek değil, çocukların bilgiye kendilerinin ulaşabilmesinin yollarını göstermek.

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.