Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Son dönemin Yeşil Kitapları’nda bu hafta sizinle paylaştıklarımız:

James R. May ve Erin Daly‘den Ekoloji Kolektifi’nden çıkan “Dünyada Çevresel Anayasalcılık“, Simge Ünlü Kurt‘un Eğitim Yayınevi’nden çıkan “Yeşil Etkinlik Yönetimi” ve Rosamund Young‘un Domingo Yayınevi’nden çıkan “İneklerin Gizli Hayatı”.

İyi okumalar ve İyi haftalar

***

Dünyada Çevresel Anayasalcılık

Dünya ülkelerinin neredeyse dörtte üçünün anayasalarına çevresel konuların girmesiyle yaygınlaşan çevresel anayasalcılık, kimi ülkelerde bir temel hak olarak nitelikli çevre hakkını güvence altına alma yönüyle öne çıkmakta, kimilerindeyse çevresel konularda bilgiye erişim, karar alma süreçlerine katılım ve adalete erişim gibi hakları düzenleme hususlarında önem kazanmaktadır. Dünyada Çevresel Anayasalcılık kitabı, çevresel anayasalcılığın evrimsel gelişimini ve öne çıkan farklı biçimlerin gösterdiği gelişimleri de incelemektedir.

Kitabın yazarları May ile Daly’ye göre kitabı benzerlerinden farklı kılan, küresel çevresel anayasalcılığın nerede ve ne düzeyde gelişim gösterdiğinin ve bunların nedenlerinin, karşılaştırmalı anayasalcılığın ilke ve yöntemleri kullanılarak incelenmesidir. Dünyada Çevresel Anayasalcılık, çevresel anayasalcılığın bir insan hakkı  veya başkaca bir hak olarak tanınması ya da belirli bir bağlamda çevresel koruma tartış­malarına dâhil edilmesi için normatif argümanlar sunmak yerine, günümüzdeki çevresel anayasalcılık eğilimlerinin incelendiği kapsamlı bir rehber olmayı hedeflemektedir.

Dünyada Çevresel Anayasalcılık

Yazarlar: James R. May & Erin Daly
Çevirmenler: Tolga Şirin & N. Umut Orcan

Ekoloji Kolektifi

2018

Yayının elektronik kopyası için bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz 

***

Yeşil Etkinlik Yönetimi

 

Yeşil Etkinlik Yönetimi başlıklı bu kitap, doğanın korunması yönünde atılacak küçük adımların iletişim planı çerçevesinde halkla ilişkiler uygulamaları yoluyla gerçekleştirilmesini işlemektedir. Sürdürülebilir ve Yenilenebilirlik ilkeleriyle daha yaşanabilir bir dünya bakış açısının önem kazandığından yola çıkılarak yazılan kitapta günümüzde yitip giden kaynaklar ve hızlı yaşam bakış açısı yerini azalt, geri dönüştür ve yeniden kullan anlayışına dönüştürmüştür. Bu anlayış sadece devletlerin faaliyet alanında değil aynı zamanda işletmeler içinde önem kazanan bir konu haline gelmiştir. Daha duyarlı, daha temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımın arttığı bir dünya için işletmeler artık eko-vatandaşlık görevini de yerine getirmelidir.

Yeşil Etkinlik Yönetimi

Simge Ünlü Kurt

Eğitim Yayınevi

2018 

***

İneklerin Gizli Hayatı

 

“İnsanın dünyaya bakışını değiştiren bir kitap bu. Varlıklara yaklaşımını değiştiren bir kitap; öyle ki bugünlerde ineklerin otladığı bir çayırın yanından geçsem, kendimi artık onların dostluklarına, görünüşlerine kafa yorarken buluyorum. Young’ın kitabını okumadan önce hayal ürünü olarak göreceğim, hatta saçma bulacağım düşünceler… Ama artık değil.”

Alan Bennett

Bu çiftlikte inekler serbest. Yavrularını büyütme, otlanma ve barınma konusunda kararları kendileri veriyorlar. Ve bir ineğe kendisi olma şansı verildiğinde, “Nasıl bir inek?” sorusu, kaç kilo ettiği ya da ne kadar süt verdiği dışında da cevaplar barındırmaya başlıyor: Şişman Şapkalı, erkekleri kadınlara tercih ediyor; Chippy Minton çamurlu bacaklarla uyumayı reddediyor ve her akşam uyku öncesinde kişisel bakım için ahıra uğruyor; Jake’in Land Rover’ın egzoz borusundan çıkan karbondioksit dumanına tuhaf bir düşkünlüğü var; Gemima insanları atarlı bir kafa hareketi ile selamlıyor ve özgürlüğünde fazlasıyla ısrarcı. Aralarında zekisi de var anlama zorluğu çekeni de; kibirlisi de var, düşüncelisi de.

İneklerin Gizli Hayatı, henüz organik kelimesinin bile ortalarda olmadığı zamanlardan bugüne hayvanların özel ilgi gördüğü Kite’s Nest Çiftliği’ni idare eden Rosamund Young’ın yıllar boyunca biriktirdiği gözlem ve anılarından doğan eşsiz, eğlenceli ve fazlasıyla kişisel bir kitap. Büyük övgü toplayan ve pek çok dile çevrilen kitabın sırrı, yazarın büyüleyici kaleminde gizli.

“Hayvanlar üzerine yazılmış en iyi kitaplardan. Sürükleyici ve duygu dolu.”- Lydia Davis

“Küçük ama büyüleyici.”- People 

İneklerin Gizli Hayatı

Rosamund Young

Çeviren: Duygu Akın

Domingo Yayınevi

2018

 

Derleyenler: Barış Gençer Baykan / Akif Pamuk

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.